Politik

KD: Öppna tingsrätten i Örnsköldsvik

I onsdags presenterade Kristdemokraterna sin vårmotion och i den kan man bl.a. läsa om hur de vill bygga ut hela rättskedjan och statlig närvaro i hela landet.

Kristdemokraterna vill se en ökning av poliser i landet, 10 000 fler år 2025 närmare bestämt, och ett ökat antal poliser kommer att kräva att hela rättskedjan kan hantera de ökade antal rättsfall som kommer att bli resultatet. 
Därför vill Kristdemokraterna öppna upp fem nya tingsrätter i landet, däribland i Örnsköldsvik.
– Vi måste bryta trenden mot ett alltmer centraliserat rättsväsende, säger den ekonomiskpolitiske talespersonen Jakob Forssmed.

Ytterst är det Domstolsverket som avgör vilka orter som passar för domstolar. Men Kristdemokraterna pekar ut fem orter som lämpliga; Arvika, Västervik, Örnsköldsvik, Katrineholm och Värnamo.

– Jag blev jätteglad när jag fick veta att partiet pekar ut just Örnsköldsvik som en av de orter där man vill se en tingsrätt, säger kommunpolitiker Hanna Sydhage.

Det är inte på grund av brottsutvecklingen på dessa orter som KD nu föreslår att det inrättas tingsrätter där. Huvudskälet är att de flesta tidigare har haft det.

– Ska man vittna i en rättegång måste man i dag åka till Härnösand, inte jättelång sträcka, men med resa och ev. väntan blir det mycket tid att ta ledigt från exempelvis sitt arbete. Skulle vi få en tingsrätt i Örnsköldsvik skulle det gynna både polisen, advokater och alla medborgare, säger Hanna Sydhage.

Publicerat