Miljö

Plast allt vanligare skräp på svenska stränder

Årets Skräprapport, som Håll Sverige Rent samlat ihop, har släppts och visar att allt mer av skräpet på svenska stränder består av plast. Men rapporten visar också att fler svenskar oroar sig över plast i haven.

Av det skräp som hittades på svenska stränder under 2017 bestod 70 procent av plast, vilket är en ökning från 63 procent jämfört med 2015, visar en analys av skräpmätningar på tio svenska stränder längs ost- och sydkusten. Liknande mätningar längs västkusten visar på samma trend.

Vanligaste skräpet på stränderna är oidentifierbara plastföremål, exempelvis plast som fragmenterats till små delar. Fragmenterat skräp är en av de vanligaste orsakerna till mikroplast i havet. Näst vanligaste skräpet på stränderna är cigarettfimpar och på tredje plats hamnar plastpåsar. Om du vandrar på en 100 meter lång strand kan du stöta på en plastpåse var 16 meter.

I en Sifoundersökning som presenteras i Skräprapporten så blir det tydligt att svenskar är oroliga för den utveckling som pågår med ökat plast och skräp i havet. I undersökningen så svarade 76 procent av deltagarna att de tycker att plast i havet är ett mycket stort problem, 21 procent tycker att det är ett problem och bara 1 procent tycker inte att det är ett problem.

Skräprapporten listar det tio vanligaste skräpet på stränderna:

  1. Övrig plast
  2. Plast: Cigaretter, fimpar och filter
  3. Plastpåsar
  4. Plast: Godis- och glasspapper, snabbmatbehållare
  5. Plast: Knivar, gafflar, skedar, sugrör, omrörare (bestick)
  6. Plast: Kapsyler och flasklock
  7. Plast: Presenning (vävt tyg eller vävd plast, krympfilm)
  8. Övrig papper och kartong
  9. Metall: Kapsyler, lock & burkringar
  10. Kartong

 För den som vill ta del av Skräprapporten så finns den att läsa på Håll Sverige Rents hemsida

Publicerat