Nyheter/Reportage

Stort gensvar om kyrkan

Allmänhetens åsikter är alltid viktiga för en verksamhet och i ett utvecklingsarbete har pastoratet i Själevad, Mo och Björna genomfört en enkät-undersökning.
– Vi är glatt överraskade över gensvaret, säger kyrkoherden Peter Persman.

Under perioden 15 december till 1 januari fick 1000 medlemmar i pastoratet en enkät i postlådan med möjligheter att ge synpunkter på Svenska kyrkans verksamhet. Drygt 25 procent svarade på enkäten, vilket i sammanhanget anses vara en hög siffra och ett stort gensvar.
– Det är vi väldigt glada över. Ju fler som svarar desto bättre blir underlaget och nu gäller det för oss att ta vara på informationen i vårt utvecklingsarbete, säger Peter Persman.

Det ska pågå de närmaste fem åren och utifrån enkäten har man valt att koncentrera sig på fem fokusområden.
– Det handlar om andlighet, kommunikation, barn- och unga, gudstjänstutveckling samt det personliga engagemanget. Nu ska vi samla personal och förtroendevalda och göra så bra som möjligt av svaren och det förtroende vi har fått, fortsätter Peter Persman.

Enligt enkäten har de flesta en positiv upplevelse av Svenska kyrkan även om synen på kyrkans roll att sprida kunskap om Gud i samhället skiljer sig. En stor majoritet av de svarande säger sig ha någon form av tro på en högre makt och nära hälften tror på en personlig Gud. Övrigt att utläsa av enkätsvaren är att trots att de flesta har en positiv syn på gudstjänster liksom sång- och musikliv går man väldigt sällan i kyrkan. Gruppen mellan 45 och 64 år säger sig fundera mest på de ”stora frågorna”, därefter verkar man ha landat i en uppfattning även om man ibland känner sig osäkra på vad man ska tro.
– Och de flesta svarande säger sig må bra och vara nöjda med sitt liv. Det är glädjande, säger Peter Persman.

Publicerat