Hälsa

Ingen förhöjd risk för cancer i Bjästa och Köpmanholmen

Arbets- och miljömedicin i Umeå har genomfört en studie om eventuell överrisk för cancer i Köpmanholmen och Bjästa. Studien har genomförts med utgångspunkt i de utsläpp av föroreningar som orsakades av sågverks- och pappersmassaindustrin under slutet på 1800-talet fram till nedläggningen på 1990-talet.

I studien har man granskat både totala cancerfall samt de specifika cancerformerna som bedömts mest relevanta; cancer i lunga, urinblåsa, centrala nervsystemet, lever njure, tjocktarm, bröst, prostata samt leukemi. Tidsperioden som studerats är år 1958 till år 2015.

Bakgrunden till studien är att en privatperson har hört av sig till Örnsköldsviks kommun och undrat om det finns något samband mellan cancerfall i Köpmanholmen och den tidigare industriverksamheten. Kommunen kontaktade Arbets- och miljömedicin i Umeå vilket medförde att de genomförde en studie inom sitt regionala uppdrag.

Jämförelser har gjorts med cancerfall i Norra sjukvårdsregionen och i Västernorrlands län. Resultatet av studien visar på att det inte finns något som tyder på förhöjd risk för cancerförekomst i området totalt eller för någon specifik typ av cancer i Nätra församling, där Köpmanholmen och Bjästa ingår.

Den som vill ta del av rapporten i sin helhet kan läsa den på Örnsköldsviks kommuns hemsida.

Publicerat