Musik

Tar Indien till Sliperiet

Systrarna Lalitha och Nandini är pionjärer inom sitt gebit och de har trollbundit publik världen över med sina fioler. Fredag 27 april uppträder dessa artister, som har världen som arbetsfält, på Sliperiet.

Dr. M. Lalitha och M. Nandini anses vara den enda indiska familjeduo som turnerar runt världen för att spela ”Carnatic music”, en speciell sorts musik som härstammar från södra Indien. De har bland annat varit först att spela den här musikstilen på University of London och på Hannover University där de också blev första indiska musiker som spelade tillsammans med Hannover Classical Percussion Orchestra.

Systrarna är de första musiker från Indien som uppträtt i operahuset i Port of Elizabeth i Sydafrika och på Conservatoire de Paris; de är de första kvinnliga violinister från Indien som uppträtt i House of Parliament i London, de har spelat för UNESCO i Tyskland och uppträtt i radio och tv runt om i världen.

Lalitha och Nandini är fjärde generationen i en musikerfamilj och redan som treåringar visade de upp stor talang. Förutom sydindisk Carnatic music spelar de klassisk västerländsk musik, world music och gärna en fusion av alla dessa stilar. Lokal arrangör för konserten på Sliperiet är Musikhuset.

 

Publicerat