Friluftsliv

Joel ångrar inte en enda tältnatt

Att ta sig ut i skog och mark när man bor i Örnsköldsvik är så mycket lättare än man tror.
Tro Joel Libell – han vet. Sedan juni i fjol har han tältat över 70 nätter på olika platser i kommunen.
– Tröskeln är inte hög, står du på torget i stan är du ute i naturen på en kvart. Vi har det så lyxigt, säger 29-åringen som med sin tältprestation också vann en biljett till ett drömäventyr i Norge.

Visst finns det en tjusning med att tälta. Att höra regnet lugnt slå mot tältduken, långsamt vakna upp och sedan förbereda spritköket för den där första koppen kaffe. 
Joel Libell från Örnsköldsvik har stor erfarenhet av liknande scenarion. Mycket på grund av sitt stora naturintresse, men på senare tid mest för den tävling som föregående helg tog honom till Norge där han i sällskap med deltagare från ett flertal länder fick uppleva Fjällräven polar, ett 30 mil långt hundspannsevent. 
Dit antas vanligtvis endast privatpersoner, men i år fick Fjällräven-anställda världen över göra upp om en exklusiv inträdesbiljett. 
– Det har alltid varit en dröm att få komma med, men svårt eftersom det är så många som söker. Så jag tänkte att är det någon gång jag har chansen så är det nu, säger Joel som jobbar med kundservice på Fjällräven i Örnsköldsvik.
Enligt tävlingsreglerna var Joel tvungen att tälta fler nätter än övriga motståndare för att lägga beslag på förstaplatsen. Det blev till slut 70 stycken och betydligt fler än tävlingens tvåa som registrerade sig med 27. Med det hade Joel slagit rivaler från både USA, Asien och Europa.
– Planen var att tälta mycket under sommaren. När hösten kom hade jag gjort hälften av tältnätterna på en tredjedel av tiden. 

Under tävlingen, som sträckte sig från juni i fjol och fram till mars i år, har han slagit upp sitt tält på sand och snö, i skogar och på stränder. Ibland har han lagat mat, ibland bara sovit sig igenom natten. Och det har inte bara varit för tävlingens skull. Joel är utbildad naturguide och har en stor passion för att vara utomhus nära skogar, berg och sjöar. Att han valt att bo kvar i Örnsköldsvik är därför ingen slump. Joel jämför Jämtlandsfjällen, där han tidigare arbetat som guide på en fjällstation, med Örnsköldsvik och Höga Kusten. 
– Man kan ha samma mindset här som om man bor vid fjällen, för det går fort att komma ut i naturen. Även om man har lägenhet och barn kan man kombinera med naturupplevelser, det är inte farligt att bege sig ut om man planerar lite. Man kan! utbrister Joel glatt och fortsätter:
– Tänk dig, du ger dig i väg i bilen en onsdag efter jobbet, har packat lite innan. Du åker till Fjälludden, grillar lite, badar lite, bastar lite. Så kryper du in i tältet. Och dagen efter åker du till jobbet igen. 

Just Fjälludden är en favoritplats Joel återkom till flera gånger under tävlingstältandet. Tärnättholmarna i Skoleskogens nationalpark en annan.
– Där är det verkligen superfint om man vill gå lite längre, med sandstrand, utedass och stuga. Toppen för en helg.
Under tävlingsperioden hann Joel tälta på runt 30 olika platser. Ett flertal gånger stegade han planlöst ut i skogen vid Åsberget, ibland genomfördes en mer uttänkt helgvistelse tillsammans med frun – och någon gång nöjde han sig med att tälta på gården. Som den gången på julaftonen, när det visade sig trångt i huset hemma i Docksta hos mor.
– Det passade ju perfekt. Jag tog av mig julskjortan, kröp in i tältet och pyntade med en julstjärna, skrattar Joel.
– Att tälta på gården lär du dig massor av. Om du är nybörjare, kanske en barnfamilj, börja med det. Sedan flyttar ni längre och längre bort. 

Några erfarenheter av den mer ruskiga sorten hann han inte få. Björnar höll sig exempelvis på avstånd. Tvärtom har Joel endast gott att säga om sitt tältäventyr.
– I New York hade folk betalat pengar för liknande upplevelser. Ö-vik är en gyllene stad om du gillar natur, det är få platser som slår Höga Kusten. Det är verkligen ingen hög tröskel att ge sig i väg och man behöver inte leva eremitliv.  
I januari minskade dock Joels engagemang så smått när kylan slog till och vinden tjöt som värst. 
– Då handlade det mycket om att torka tält. Men det fanns ej på kartan att ge upp. Samtidigt gjorde jag det inte för att nå 70 nätter, utan för att det var trevligt. Det är kontrasterna som gör livet, säger Joel. 
– Visst har jag tänkt tanken ”Oj, jag tältade 70 nätter och tvåan i tävlingen så få”. Men som en kamrat sa: ”Joel, man ångrar aldrig en tältnatt”. Och nej, det gör jag inte.

Trots att tävlingen avslutades i februari, har Joel fortsatt att tälta. 
– Många vänner säger att de skulle vilja göra likadant. Ja, man kan! Lev drömmen; att tälta på en sandstrand och se solnedgången är fantastiskt. Vad underbart om fler vågade ge sig ut. För många vill ju, säger Joel och ger ett sista förslag till utflykt som kanske kan fungera som inspiration:
– Beställ en pizza, be att den delas upp i flera delar, åk till Alneskoges naturreservat, sätt er på några stenar och ät. Det är livet.

 

10 tips för att komma ut i naturen
1. Våga tänka både små och stora äventyr. En vanlig onsdagkväll kan vara minst lika trevlig att planera som för semestern. Är du en person som ofta är ute i naturen kan en utmaning vara att bjuda med någon mindre erfaren.
2. Bestäm vart ni vill åka och informera er om platsen någon dag innan. Finns det en parkering, stigar, grillplatser? Naturreservat och vindskydd ligger ofta på fina platser.
3. Packa utrustning och handla mat dagen innan, det sparar tid och gör att ni hinner märka om något viktigt glömts bort.
4. Ta med den varmare sovsäcken, den går alltid att öppna om det bli för varmt. En filt framför brasan är trevligt och fungerar som förstärkning om natten blir kall.
5. Försök att komma i väg i god tid så ni slipper känna stress.
6. Ställ i ordning tält, liggunderlag och sovsäck när ni kommit fram till lägerplatsen så att allt är klart när ni börjar känna er trötta.
7. Laga mat ni tycker är god. Och gör den tillsammans för att umgås och ha det trevligt.
8. Känner ni er obekväm med att använda skogen som toalett, välj utflyktsmål där det finns torr- eller utedass, ofta utmärkta på utflykts- och turistkartor.
9. Ta med er var sin överraskning till varandra så har ni något att se fram emot. Det kan vara en god efterrätt eller varför inte ett sällskapsspel?
10. Gillar ni spontana äventyr? Ha då en ryggsäck färdigpackad med den vanligaste utrustningen ni behöver så är ni redan halvvägs. Ha en säck med ved, tidningspapper och tändstickor redo.

10 utrustningstips inför äventyret
1. Ryggsäck att bära med.
2. Tält att sova i.
3. Liggunderlag att sova på.
4. Sovsäck som håller dig varm.
5. Mössa och vantar.
6. Pannlampa när det blir mörkt.
7. Första förband.
8. Kniv och tändstickor.
9. Ved och tidningspapper.
10. Toapapper och liten spade.

Publicerat