Trafik

Fler fordon till Norrtåg

I förra veckan fattade Transitios styrelse beslut om att tilldela Norrtåg tre fordon av typen Regina med en planerad leverans i slutet av 2019 och under första halvåret 2020.

Hur och var fordonen kommer att utnyttjas är ännu inte bestämt men helt klart är att reservfordonsflottan kommer att förstärkas för att skapa en bättre beredskap för störningar, inte minst, vintertid. Andra möjliga användningsområden är t ex längst uppe i norr där ny trafik Haparanda-Luleå ska starta någon gång 2020–21.

Fordonen har tidigare gått i trafik runt Uppsala och kommer, under de första åren, att rustas upp till nyskick. De har en topphastighet på 200 km/h och kommer att få det nya signalsystemet ERTMS så fordonen kan trafikera Botnia- och Ådalsbanan. Regina är en fordonstyp som Norrtåg väl känner igen eftersom det redan finns tre av samma fordonstyp i flottan redan. Norrtågs Reginafordon går idag i det norra omloppet mellan Kiruna-Luleå- Umeå och underhålls idag i depån i Luleå.

Utökningen av fordonsflottan i Norrtågstrafiken har länge varit en prioriterad åtgärd och nu har en årslång process landat vilket kommer att skapa en bättre bas för att utveckla och kvalitetssäkra Norrtågstrafiken.

– Vi är naturligtvis mycket glada över detta beslut och kommer den närmaste tiden att analysera på vilket sätt dessa fordon tillsammans med övrig fordonsflotta gör bästa nytta i Norrtågstrafiken, säger Norrtågs ordförande Elvy Söderström.

– Detta är ett mycket viktigt för Norrtågstrafiken. I och med detta besked kommer vi få bättre förutsättningar att klara kommande vintrar och att förbättra kvaliteten i trafiken, säger Norrtågs Vd Maria Höglander.

Publicerat