Mat & dryck

Massor av smaker

På fredagseftermiddagen öppnade Höga Kusten Smakmässa portarna till Fjällräven Center och många läckergommar passade på att prova spännande smaker, både närproducerat och importerat. Smakmässan fortsätter under lördagen 11-20.

Ostar, oliver, marmelader, kantarelltoast med Västerbottensost, friterad Cammenbert med hjortronsylt, ekologiskt surdegsbröd och blåbärskola – och mycket, mycket annat. Ja, att promenera runt i Fjällräven Center den här helgen är en upplevelse för smaklökarna.

Bland de cirka 90 utställarna hittar vi många lokala, exempelvis Anna-Karin Gidlund som driver Gide Get i Djuptjärn och bland annan producerar prisbelönta ostar som Askad getost och Sören – istället för Chèvre.
Matstudio S 20 är förstås på plats och i deras stånd kan man bland annat provsmaka ett sortiment av olika smakrika salsor som kommer direkt från Mexico, det är således sting i dem.
Jenny Hellman, som driver Fru Hellmans Choklad, har praliner som man bara kan drömma om att försöka göra själva. Hennes små mästerverk är som konstverk, och en fröjd för både ögat och munnen.

Ingen smakmässa utan ädla drycker, och här finns massor att botanisera bland. Flera spännande mikrobryggerier är på plats med olika sorters öl, bland annat från Njurunda, Härnösand, Umeå och Alnön utanför Sundsvall.
Viner finns för alla smaker och tillfällen, exempelvis vin från Moldavien som importeras av High Coast Wine i Ullånger som skänker 5 kronor per flaska till förmån för barn och ungdomar i Moldavien. High Coast Wine har en spännande berättelse om kvalitetsvin och fotboll som de gärna delar med sig av.

De starkaste dryckerna representeras bland annat av mångfaldigt prisbelönta Hernö Gin i Härnösand och Box Whisky i Bjärtrå. Box Whisky är för övrigt just inne i en process med namnbyte där det nya blir High Coast Single Malt Whisky och själva destilleriet kommer att heta High Coast Distillery.
– Det känns helt rätt, särskilt just nu när Höga Kusten/High Coast blivit ett allt mer känt begrepp även utomlands, säger Catarina Molitor Sjöberg, ansvarig för destilleriets besökscenter.

En rad intressanta kurser och provningar finns att ta del av under mässan och på inspirationsscenen i entréhallen händer det spännande saker. Bland annat fick kändiskocken Melker Andersson på fredagseftermiddagen uppgiften att på en halvtimma skapa en trerätters middag med en varukorg (lite snålt tilltagen måhända) som han på förhand inte hade en aning om vad den innehöll.

Andra kändisar som är på plats under mässan är konditorn Roy Fares, artisten Petter som tillsammans med Alf Tumble – Årets Vinprofil 2016 – kallar sig vinnördar, vinimportören Maria Montazami från tv-programmet Svenska Hollywoodfruar, Josephine Sondlo som vunnit pris som Nordens bästa bartender, bagaren Sebastien Boudet samt stjärnkockarna Titti Qvarnström och Jonas Svensson.

Arrangörer av Höga Kusten Smakmässa är Evenemangsarenan i Örnsköldsvik AB tillsammans med Karlsson & Norberg.

Publicerat