Du är här

2018-04-18 - Hälsa

Allergiker se upp – risk för tuff pollensäsong i år

Våren börjar till slut att komma även hit till Västernorrland, och med våren följer också pollen hack i häl. Förra året såg en ganska mild pollensäsong, men i år finns det risk för en desto tuffare period.

Pollensäsongen har redan börjat dyka upp i de södra delarna av landet, där man framförallt ser hassel och klibbal blomma ut. Men även björkblomningen är på gång och tros börja starta ordentligt runt slutet på april. 

Än så länge så ser vi ingen blomning här i Västernorrland, men den tros komma snart och i år finns det stor risk för att det blir en kraftfull blomning. Särskilt för personer allergiska mot björkpollen så ser våren ut att kunna bli jobbig. Därför kan det vara en bra idé att gardera sig i tid och ta medicin när allergiska symtom börjar visa sig. 

Att pollen, särskilt björkpollen, spås bli extra svår i år beror på att pollensäsongen brukar gå i vågor från år till år. Om ett år är mildare så brukar nästa år bli desto jobbigare, och 2017 var ett ganska milt år för allergiker. 

Men vädret spelar också en stor roll. Våren har än så länge varit ganska mild, men om värmen börjar komma på allvar så kommer också blomningen att blåsa upp ordentligt.

7 tips för att minska dina allergiska besvär:

  • Börja ta mediciner i tid, gärna så fort du känner av första symtom på allergi. Prata med apotekarie eller läkare för att ta reda på vilken medicin som passar bäst för dig.
  • Försök hålla dig inomhus om det är väldigt soligt och torrt eller blåser mycket ute.
  • Håll både dörrar och fönster stängda för att slippa att frön blåser in i hemmet.
  • Spola av bilen/cykeln regelbundet för att hålla den fri från frön. 
  • Borsta av ytterkläder, gärna innan du går in. 
  • Om du har husdjur som är ute mycket så se till att både borsta och tvätta deras päls. 
  • Följ pollenprognoser så att du vet om någon dag väntas bli extra jobbig.
Dela med dig av denna artikel på: