Du är här

2018-04-18 - Evenemang
Foto: NormanMediaWorks

Isgalan som bara växer

Denna helg är det dags för ÖKK:s årliga och populära isgala i Fjällräven Center. Den 42:a upplagan står för dörren och känslan är i vanlig ordning att arrangemanget bara blir större och större.
– Trots att jag själv är inblandad är jag fascinerad över hur extremt mycket jobb som görs av så många, säger Kate Tjällman.

Man kan med fog påstå att Kate Tjällman är självaste livmodern till dagens konståkning i Örnsköldsvik. Hon ärvde den rollen av hennes far; legendariske ÖKK-ledaren André Norberg, som redan på 50-talet inledde den långa epoken av isgalor i Örnsköldsvik. Han låg bakom närmare 15 mindre galor innan Kate tog vid på 70-talet och sedan dess har 41 galor med en story i grunden underhållit publiken.

Till en början var de cirka 50 åskådare. Nu lockar galan, med tre föreställningar över två dagar, närmare 10 000.
Nästa helg i Fjällräven Center berättas historien om Vaiana, den viljestarka dottern till hövdingen över en polynesisk stam, som valdes ut av självaste havet för att återförena en mystisk relik med sin gudinna. Vaianas ö blir drabbad av förödelse, och hon ger sig ut på jakt efter Maui, en legendarisk halvgud, i hopp om att kunna rädda sitt folk.

Drygt 200 aktörer kommer att medverka på isen. I förberedelsearbetet och som funktionärer av olika slag återfinns närmare 100 personer.
­– Det görs ett otroligt arbete bakom kulisserna för att ett arrangemang av det här slaget ska bli verklighet. Vi håller som vanligt tummarna för att publiken strömmar till, säger Kate Tjällman och berättar att tre manliga åkare i det stora isteatersällskapet har meriter från EM i konståkning.

Tradition de senaste åren är att klubben samarbetar med hjälporganisationen Hoppets Stjärna. Den här upplagan utgör inget undantag, vilket innebär att isgalan är ett utmärkt tillfälle för ö-viksbor och tillresta att skänka en peng till ett livsviktigt humanitärt arbete.

Isgalan äger rum i Fjällräven Center lördag 15:00 och söndag 12:30 och 16:00

Dela med dig av denna artikel på: