Nördrummet

Mat för massan

Vanligtvis då jag skriver om teknik så berättar och spekulerar jag kring robotar, datorer, VR och sånt. Men den här gången så tänkte jag att vi skulle prata om något lite annorlunda. Om hållbara lösningar på matfrågan.

Världsbefolkningen ökar och med den så ökar behovet av mat och produktionen av grönsaker och kött. Men dessa industrier, särskilt köttindustrin, har också en dålig påverkan på miljön.

Matindustriernas kostnad på miljön är ingenting nytt. Vi har länge varit medvetna om vad för effekt både kött- och grönsaksindustrierna har på vår planet. Och det pratas allt mer om tre särskilda metoder som ska hjälpa minska industriernas miljöpåverkan.

Grönsaksindustrin är generellt snällare på miljön än vad köttindustrin är. Men både skövling av skog, besprutning och restprodukter i form av smutsvatten som hamnar i både dricksvatten och vattendrag leder till stark påverkan på miljön.

Se därför till de vertikala odlingarna. Istället för en åker så har du ett höghus där varenda våning odlar sin egen grönsak. Husen har klimatkontroll för att maximera produktionen och metoder att hålla insekter borta så att ingen besprutning behövs. Det som odlas håller samma kvalitet, ofta högre, än vad du finner från åkrar.

I Tokyo så finns det vertikala odlingar som producerar över 10 000 salladshuvuden varje dag. Tänk dig ifall Ö-vik hade en vertikal odling som klarade av att producera lika mycket, då skulle Ö-viks behov av grönsaker kunna täckas av ett enda hus som producerar varje dag, året runt. 

Tyvärr så kostar det just nu mycket att driva vertikal odling, framförallt för att de kräver mycket energi att driva. Både energikostnaden och de restprodukter de skapar gör även att de för tillfället inte är så miljövänliga. Det arbetas aktivt med att hitta bra lösningar dock, bl.a. genom att återvinna restprodukterna till energi.

Men om vi glömmer det gröna och tittar till köttindustrin istället. Vad för alternativ finns det att hitta för att minska den stora effekt som köttindustrin har på våran planet?

Ett av svaren är labbodlat kött. Det låter kanske lite läskigt när man lägger orden ”kött” och ”labb” tillsammans, men det finns faktiskt inget att vara rädd för. I det lilla kött man odlat i labb så har man inte sett något farligt. Tvärtom så kan ”labbkött” vara bra för dig då det är lätt att genmanipulera för att öka mängden hälsosamma proteiner och ämnen som går att hitta i köttet. Labbodlat kött är dessutom snällare på miljön jämfört med uppfödningen av nötdjur.

Men precis som med vertikala farmar så är det just nu väldigt dyrt att skapa kött i labb. I skrivande stund så kostar det över 40 000 kronor bara för att odla ett kilo kött. Så tills det blir ekonomiskt hållbart så måste vi hitta ett annat alternativ.

Du kommer kanske inte att gilla det, men mitt svar är insekter. Nu när du läser detta gör du kanske en grimas, tycker att jag bara är någon jäkla tok som inte är värd att lyssna på. Först ”labbkött”, och nu insekter? Men sluta inte att läsa, ge mig en chans!

Insekter har ätits i tusentals år. I många kulturer äts insekter varje dag. Att vi här i Sverige ofta äcklas av tanken att äta insekter har mest att göra med att det aldrig varit en del av vår kultur.

Saken är den att insekter är många gånger rikare på både protein och näring än kött och är även ofta nyttigare. Insekter kostar också väldigt lite att föda upp och insektfarmar har en knappt synbar påverkan på miljön jämfört med köttindustrin. Allt detta gör insektodling till inte bara ett bra matval men också både ett billigare och miljövänligare alternativ till köttindustrin.

Vertikal odling, labbkött och insekter, tre möjliga lösningar på matfrågan. Insektfarmar finns redan i mängder och blir allt fler, och så fort vi har lyckats göra vertikala odlingar miljövänligare och labbköttet ekonomiskt hållbart så kommer vi nog också ha hittat vägarna till en mätt och belåten framtid.

Publicerat