Du är här

2018-04-25 - Modo Hockey
Modos nye huvudtränare, Björn Hellkvist. Foto: Mohammad Abdulrahim

”Det ska satsas på de yngre spelarna”

Han har haft framgångsrika tränaruppdrag i Rögle BK och Malmö Redhawks, vilka han var med och tog upp till spel i SHL och senast tränade han Oskarshamn i Hockeyallsvenskan. Nu tar han över efter Hans Särkijärvi som Modo Hockeys nye huvudtränare de kommande tre åren.

I tjugoårsåldern tvingades Björn Hellkvist avsluta sin karriär som hockeyspelare efter att ha råkat ut för flera huvudskador. Ett par år senare kom han in på tränarbanan och det första tränaruppdraget hade han i Jonstorp. De skador han ådrog sig, tror läkarna, ledde till att han senare drabbades av Parkinsson. Han fick pace-makers inopererade i huvudet 2014 och det blev hans räddning. Nu ska han försöka ta Modo upp till SHL igen.

Många trodde att du skulle gå till någon SHL-klubb, ryktena sa Brynäs eller Mora och så valde du Modo, hur kommer det sig?
– Det kittlade mig mest. Modo är en anrik klubb och jag vill verkligen göra ett försök att ta upp laget till SHL igen. Jag tycker om att jobba med projekt och förändring och ska Modo ta klivet vidare så måste man förändra både självbild och kravbild och egentligen hela kulturen. Det kan bli en resa liknande de som jag gjorde med Rögle och Malmö.

Vad vet du om Modo?
– Jag har tittat på truppen och tycker att den verkar kompetent, det är en bra stomme som går att utveckla och förfina. Sedan har man ju en av de bättre juniorverksamheterna i Sverige.

Modo har ju många, som du nämner, duktiga och utvecklingsbara juniorer, men man har inte haft förväntat flyt i a-laget.
– Man har ju haft stor omsättning på tränar- och spelarsidan och det påverkar ju en hel del. Det är viktigt med kontinuitet och det kommer Sundlöv och jag att jobba med.

Berätta om din hockeyfilosofi.
– Jag vill utgå från individen, det handlar mycket om att pusha sig själv som spelare, att gå utanför sina gränser att våga mycket

Lagbygget-  Hur vill du komponera ett slagkraftigt Modo?
– Tycker för det första att det ska satsas på de yngre spelarna, vilket vi kommer att göra. De äldre spelarna ska vara kulturbärarna. Tycker att det redan nu finns bra ingredienser i truppen.

Du har pratat om att se över och förändra försäsongsupplägget?
– Ja det har vi redan börjat med, vi ska träna på ett mer vetenskapligt sätt, som både fystränaren Jocke Bäckström och jag tror på. Vi har struket en del och lagt till lite annat. Under förra året med Särkijärvi som huvudtränare så gjorde man grundjobbet och det känns bra att få ta över laget efter Hasse, för då har man en garanti på att spelarna är grundtränade.

Vilken typ av spelare vill du ha in i laget?
– Det viktigaste tycker jag är att det är spelare som tar hand om sig själva, ja tar hand om alla i laget, hela Modo, och att vi tillsammans kan göra kan göra en jäkla resa. Det finns säkert sjuttio olika spelare som jag skulle vilja ha, men karaktären och att visa spelglädje är det viktigaste.

Du har ju visat upp stora tränarframgångar med Rögle, Malmö och nu senast Oskarshamn. Är det dags för framgång nu även med Modo?
– När man trillar ur SHL så är det inte så lätt som man tror att ta sig tillbaka. Spelarna är inte förberedda på vad som väntar i Hockeyallsvenskan, som är en tuff liga, det som skiljer är vissa spelares skicklighet, men tempot och arbetet är i stort sett detsamma. Det är alltså inte alls det enklaste att ta sig tillbaka på en gång och nu vet alla att det blir en tuff resa och när man har insett det så kan man göra den resan, det vet jag ju.

Familjen i Ängelholm och du i Ö-vik. Hur ska det gå?
– Vi får se efter hand hur det blir, tanken är ju att jag ska vara i Modos organisation i tre år. Jag flyttar upp själv till att börja med. Eftersom jag har barn i skolåldern så avvaktar vi och ser om det blir någon flytt för hela familjen framöver.

Vad är det som lockar på din fritid?
– Förutom familjen och hockeyn så blir det inte så mycket fritid, men jag gillar att fiska och åka skidor utför, jag tycker väldigt mycket om att vara i naturen.

Vad vet du om Örnsköldsvik?
– Ja, jag har varit där några gånger och tycker att Höga Kusten-naturen är mycket vacker. 

Dela med dig av denna artikel på: