Nyheter/Reportage

SMHI varnar för svår vårflod

SMHI beräknar att det finns en förhöjd risk för svår vårflod i länet och att sannolikheten är stor att vi får mycket höga flöden i små och medelstora vattendrag.

Små och medelstora vattendrag vid kusten kommer sannolikt att drabbas hårdare än inlandet. När snön och isarna smälter på våren så ökar vattenmängden i vattendrag, vilket kallas vårflod. I Västernorrlands län ligger det i dagsläget cirka 150-200 millimeter vatten i form av snö på marken. På vissa platser kan det till och med ligga upp emot 300 millimeter vilket är minst dubbelt så mycket än vad som är vanligt den här årstiden. 

Det som kan ge en svår vårflod framöver är höga temperaturer dygnet runt och speciellt i kombination med riklig nederbörd. Historiskt sett inträffar detta oftast när vi har en kall vår som plötsligt slår om till varmare väder. Då kommer vårfloden oftast i maj eller till och med i juni. När årets vårflod sker är det ingen som vet utan det gäller att hålla koll på väderprognoserna.

Eftersom vädret snabbt kan förändras samverkar myndigheterna, kommunerna och andra aktörer i länet och följer utvecklingen med kontinuerliga rapporter från SMHI. Den 4 april hölls det andra regionala samverkansmötet med anledning av vårfloden där SMHI uppdaterade prognosen. Mötena hålls för att ge kommuner, räddningstjänst med flera en samlad bild över läget och identifiera behov av samordning och samverkan. Nästa möte är den 19 april då SMHI presenterar en ny prognos över de kommande tio dagarna.

Publicerat