Övrigt

Evert, Emmanuel och Ernst i Köpmanholmen

När Johan Hamberg var yngre så började han intressera sig för alla möjliga djur och det blev många timmar med djurkanalen Animal planet. Dessutom var han en trogen besökare när Reptilhuset i Arnäsvall var igång. Idag har han och sambon Jenny tre något annorlunda husdjur hemma i villan i Köpmanholmen, nämligen två ödlor och en spindel.

– Jag tycker att ödlor är mycket vackra, kraftfulla och det är speciellt att se hur de tar sig fram med sina lamellfötter. Ödlor har jag varit intresserad av sedan de tidiga tonåren och för åtta år sedan skaffade vi Evert, en Ögonfransgecko, berättar Johan.

Emmanuel, en Giant Gecko, köpte man för ungefär fem år sedan och en sådan hade Johan funderat länge på att han ville ha. Eftersom de inte gick att få tag på i Sverige så lyckades han via reptilfirmor till slut få tag på en från Tyskland.

Den chilenska rosahåriga fågelspindeln Ernst var ett impulsköp och både Johan och Jenny tycker att han är vacker att titta på, kraftfull och lättskött.
– Ja dessutom har Ernst hjälpt en och annan av våra kompisar att bli av med sin spindelskräck, berättar Johan.

De tre terrarierna i huset med vackra gröna växter och belysning pryder verkligen och Evert, Emmanuel och Ernst verkar trivas hur bra som helst hos det djurintresserade paret i Köpmanholmen.
– Det är inte speciellt mycket jobb med att ha sådana husdjur som vi har, men man bör vara intresserad, menar Johan.

Chilensk rosahårig fågelspindel
Livslängd - Hanar ca 5 år, honor ca 20 år (ofta ännu längre)
Storlek - Ca 10-15cm
Ursprung - Chile, Bolivia och Argentina
Föda – Mestadels syrsor, kackerlackor, gräshoppor, ca 2-3 gånger per vecka.

Ögonfransgecko
Livslängd - 15-20 år (ofta längre)
Storlek - 15-20 cm (svans inräknad)
Vikt - ca 30-40 g
Ursprung - Nya Kaledonien
Föda - Frukt och mindre insekter. I fångenskap matar man dem framförallt med Crested Gecko diet (ett pulver som blandas med vatten, en typ av fruktgröt).

Giant Gecko
Livslängd - 15-20 år (ofta längre)
Storlek - 35-42 cm (svans inräknad)
Vikt - ca 250-350 g
Ursprung - Nya Kaledonien
Föda - Frukt och mindre djur, exempelvis ödlor och insekter. I fångenskap matar man dem framförallt med Crested Gecko diet.


 

Publicerat