Skola & utbildning

Allt fler gymnasieelever i Ö-vik tar examen

Sveriges kommuner och landstings rapport ”Öppna jämförelser – gymnasieskola 2018”, som visar statistik från läsåret 2016/2017, visar att de senaste årens positiva utveckling i Örnsköldsvik fortsätter.

Läsåret 2016/2017 tog 76 procent av alla gymnasiestuderande ungdomar folkbokförda i kommunen examen inom tre år. Det är något fler jämfört med föregående läsårs 75 procent och en markant ökning med dryg 10 procentenheter från läsåret 2013/2014 då 65 procent tog examen inom tre år.

 

Ser man enbart till elever på de högskoleförberedande programmen tillhör Örnsköldsvik de 13 kommuner i landet som haft en kontinuerlig resultatförbättring under den senaste fyraårs perioden. Där har andelen med examen inom tre år ökat från 73 till 83 procent.

 

– En nyckel till bra resultat är behöriga och kunniga lärare och det är något vi arbetat med under de senaste åren. Vi har hög andel behöriga och legitimerade lärare och vi har fokuserat arbetet med att fortbilda all vår personal, vilket ger bra resultat, säger verksamhetschef Andreas K Johansson.

 

Även andelen studenter som når grundläggande behörighet till universitet eller högskola inom tre år har ökat över tid. Senaste läsåret var drygt 59 procent av eleverna behöriga till högre studier, att jämföra med knappt 50 procent läsåret 2013/2014.

 

Den genomsnittliga betygspoängen för samtliga program, 14 poäng, har legat i princip oförändrad de senaste åren.

 

– Vi visar att vi kan få elever att nå examen och nu behöver vi arbeta för att fler elever lyfter ytterligare, säger Andreas K Johansson.

 

För den som vill läsa hela SKL’s rapport så finns den att läsa på SKL’s hemsida.

Publicerat