Du är här

2019-04-01 - Roligt

April april – nu är det dags igen!

Idag är det första april igen och då gäller det att se upp med vad man läser och hör. Här kommer ett urval av några av de kända och lyckade skämten som dragits av TV, radio och tidningar under åren.

1955 så skrev amerikanska Popular Electronics om ”kontra-polar energi”, en typ av energi som fick alla elektriska apparater att göra motsatsen till vad de annars gjorde. T.ex. skulle energin gör att en lampa gjorde det mörkare istället för ljusare. Det var så många som föll för skämtet att tidningen blev tvungen att upprepade gånger förklara att det var ett aprilskämt.

PC Magazine skrev 1994 att det skulle bli olagligt att surfa på nätet om man var full eller påverkad. Många tog artikeln seriöst, trots att den innehöll namnet på personen Lirpa Sloof, vars namn förstås är orden April Fools baklänges.

1998 gick Burger King ut med sin nya hamburgare för vänsterhänta, där allting i burgaren hade vridit 180 grader för att bli lättare att äta för de som var vänsterhänta.

Brittiska BBC Radio berättade 1976 om att jordens gravitation under en minut skulle bli lättare på grund av ett himlakroppsfenomen, och att man skulle kunna uppleva en känsla av att sväva om man hoppade. Vilket förstås inte var sant, men trots det ringde personer in till kanalen och vittnade om att de svävat runt i sina rum.

I Norge 1950 så skrev Aftenposten att det statliga Vinmonopolet hade fått in stora mängders vin i tunnor, men att de hade slut på flaskor att hälla vinet i. Därför uppmanade de folk att ta sig till närmsta affär med hinkar som de fick fylla med vin till ett rabatterat pris. Många gick till affären den dagen i hopp om att få köpa vin billigt men kom istället hem besvikna.

Ett av de kända moderna aprilskämten är förstås Youtube’s skämt från 2008, där alla videos på Youtube’s startsida tog dig till musikvideon för Rick Astley’s låt ”Never gonna give you up” som tidigare använts av många internetanvändare för att luras.

Vi får förstås inte glömma de kända svenska aprilskämten, som t.ex. Göteborgs-postens från 1950 där de skrev att Öland lossnat från havsbotten och flöt mot den svenska havskusten. Eller 1980, då DN skrev att sommartiden införts i smyg och att alla klockor gick helt fel. 

Fast den mest kända av de svenska aprilskämten är förstås Svt’s skämt från 1962 där Kjell Stensson berättade att man nu kunde få färg-TV genom att klippa isär en nylonstrumpa och sedan sätta fast den på rutan av en svartvit TV.

 
Dela med dig av denna artikel på: