Du är här

2019-04-24 - Miljö
  • Bild: Vi-skogen
  • På Må kan du också panta burkar och flaskor.

Skänk påskpanten och plantera ett träd

Under påskhelgen så drack vi i Sverige ungefär 10 miljoner liter påskmust, och bara i Västernorrland så snittar vi på ungefär en liter must per person. Genom att skänka pengarna från de burkar och flaskor som du pantar efteråt så hjälper du att bekämpa både fattigdom och klimatförändringar.

Varje år pantas drygt 1.8 miljarder PET-flaskor och burkar i Sverige, vilket bidrar till ett mer hållbart samhälle och minskad nedskräpning. Men genom att låta panten bli till nyplanterade träd så går det även att hjälpa i andra länder. 

De senaste fyra åren har varit bland de varmaste man uppmätt på jorden, vilket lett till torka, extremväder, mindre mat och ökad fattigdom hos många fattiga jorden runt. Men genom att skänka din pant så kan du hjälpa att göra vardagen lite lättare för många. 

Väljer du att trycka på Biståndsknappen på pantmaskinen istället för att begära ut ett kvitto och få pengar i kassan så kan du hjälpa att plantera träd i bl.a. Tanzania och Kenya. Dessa träd bidrar sedan både frukt, foder, byggmaterial samt skydd mot både värme och väder och hjälper minska klimatförändringarna då de binder och lagrar koldioxid. 

Så när påskhelgen nu är över och du står där och ska panta alla burkar och flaskor som blivit över, passa då på att skänka din pant så att pengarna kan gå till att ett nytt träd planteras. 

Dela med dig av denna artikel på: