Hus & Trädgård

Hos Nerpins i Nyänget

tt hem i harmoni där lekfullhet och färg ändå får utrymme. Hos familjen Nerpin blandas natur med kultur, elegans med barnslighet, hård metall med mjuka textilier. Och överallt hänger Elins fantastiska fotokonst.

Det är nu fem år sedan familjen Nerpin flyttade in i det vita huset med den vackra verandan. De initiala tankarna på att kanske skaffa ett renoveringsobjekt lades snabbt åt sidan då det första huset de hittade levde upp till alla önskningar: Ett äldre hus med öppen-spis och ett bra badkar. Dessutom låg det nära havet i Ö-viks egna Malibu – natursköna Nyänget.

Nyligen totalfixat ut- och invändigt var det ljust, enhetligt målat, fräscht och klart att flytta in i, samtidigt som det kunde fungera som en blank duk för den egna stilen.
– Nu är vi är väldigt glada över att det inte blev något renoveringsprojekt. Det tar ändå tid att sätta sin egen prägel på det och göra det till ditt eget, säger Elin Nerpin.

Det har målats om, altanen har fått ett räcke och trädgården en uppryckning. En av de två toaletterna på övervåningen har flyttats ner så att det ska finnas nödvändiga faciliteter på båda planen och som bonus blev tvättstugan där uppe därmed rymligare. För att råda bot på bristen på förvaring har en infälld garderob fixats i sovrummet och skåp i alla de former tillkommit. Det senaste projektet var köket som fick en ansiktslyftning med kakel ovanför spisen istället för en tapet som skadats av fukt från fläkten. På öppna hyllor ståtar klara glasburkar med rostad kokos, gojibär, mandlar och mängder av nötter och fröer till frukostarna.
– Det är så härligt att plocka ner och ta vad man vill ha om man till exempel vill göra en smoothiebowl, säger Elin och förklarar att hon har en strategi för att hålla dem rena och snygga trots den utsatta placeringen – att helt enkelt diska dem varje gång det är dags att fylla på.
– Under ytan är jag en väldig pedant och är väldigt nördig med balans och att saker till exempel ska stå rakt. Samtidigt gillar jag det kreativa. Röra är bra, men det ska vara röra i balans och med en tanke bakom, säger Elin och visar på den ena väggen i köket som målats med svart griffeltavlefärg där barnen får härja loss med färgglada kritor.

De kreativa dragen i hemmet syns ännu tydligare i all den fotokonst som samsas på väggarna – omsorgsfullt placerade med de officiella verken i form av konstfoto, reklam- och beställningsjobb i de mer allmänna utrymmena på nedervåningen, och de mer privata bilderna på övre plan. Nästan samtliga tagna med säker blick av Elin som även har sin fotostudio i bostaden. Efter att ha pluggat konst och grafiskt form i Umeå och Fotoskolan STHLM i huvudstaden under många år är nämligen det här hon har sitt fäste.
– Jag inspireras mycket av natur och gillar när det finns någonting rått i bilderna. Framförallt gillar jag att fota människor, säger Elin och förklarar att just det är både en möjlighet och en utmaning.
– Man kan jobba med form och iscensätta mycket. De du fotar måste kunna ge ifrån sig en känsla och det är upp till mig att fånga den – att fånga en blick. Och naturligtvis att få det estetiskt snyggt också, säger Elin och önskar att fler skulle få upp sina bilder på väggarna i hemmet, även om de inte själva är konstnärer och proffsfotografer.
– Folk är duktiga på att fota men sätter sällan upp bilderna. Framkalla dina insta-grambilder och se till att få upp dem. Det behöver inte vara så perfekt – det kan bli bra och snyggt ändå.

Det är inte bara Elin som har sitt eget rum i form av sin studio. Barnrummet för treåriga Noomi – och snart även för ettåriga Enzo – är fantasifullt inrett med ett riktigt träd, en färgglad kiosk att leka i och en vägg med oändliga möjligheter till dekoration genom smarta små lösningar som griffeltavlefärg, snören och klämmor. Även pappa Anders Nerpin, som är fridykare, har sitt eget utrymme för utrustningen dekorerat med bland annat ett akvarium för fiskar.

Också resten av huset är fullt av familjens saker och minnen, även om det är Elins säkra smak som styr de flesta valen. Hon blandar gärna olika strukturer som skapar känslor både visuellt och taktilt. Kalla metaller och strikta linjer bryts av med mjuka mattor och naturinslag som kvistar, horn och djurdetaljer.
– Jag gillar gamla grejer och mycket av det vi har kommer från min släkt och pappas familjeföretag Söderströms Motor.
I det nästan etthundra år gamla företagets många skrymslen har Elin hämtat hem allt från plåtskåp och registreringsskyltar till den nätta soffan framför öppenspisen.
– Det var min pappas farmors finsoffa och stod i något gammalt hus. Jag slipade ner den gamla färgade lacken på trädetaljerna, men tyget är detsamma som alltid suttit på och det behövde inte bytas.
Det skiffergrå tyget passar perfekt till hemmets färgskala som är lugn och harmonisk med dova toner av grått, greige och grågrönt med många väl avvägda färgklickar i form av glada vegetariska kokböcker och utklippta recept på lockande rätter som skogspizza och gräddstuvad surkål fastsatta på väggen med blå, grön, turkos och mönstrad tejp.
– Jag klipper alltid ut när jag hittar någonting jag vill laga, men sedan hamnar de oftast i en låda. Nu sätter jag upp dem och får inte ta ner någon förrän jag testat receptet. Det fungerar och ser trevligt ut. Inredning ska vara snyggt och så, men att det är mysigt är nästan viktigast ändå.

Elin tipsar!
Upp med bilderna på väggen istället för att ha dem i album eller bara i mobilen. Folk är duktiga på att fota men sätter sällan upp bilderna. Framkalla dina instagrambilder och se till att få upp dem.
Sätt upp saker på väggarna – recept eller annat.
Kokböckerna – ta fram dem och sätt i tavellister vid köksbordet. Då har du någonting att bläddra i och så är de ofta väldigt snygga.
In och rota i gamla förråd för att hitta sådant som redan finns tillgängligt och använd det. Det finns fynd lite varstans.
Gå ut och plocka vackra döda grenar i skogen – ställ i stora vaser och urnor. Det blir snyggt och kostar ingenting.

Publicerat