Musik

Lukas blåste in i landslaget

Vi har tidigare berättat om den ambitiösa och målmedvetna trumpetaren Lukas Johansson. Nu tar han ytterligare ett stort steg i sin musikaliska utveckling – i Blåslandslaget.

Det hör inte till vanligheterna att ungdomar diggar jazz, men Lukas Johansson – nyligen fyllda 19 år – är som vi berättat om tidigare ett undantag. Ifjol erhöll han kommunens kulturstipendium, som delas ut av kultur- och fritidsnämnden, samt jazz- och bluesklubben Perdidos stipendium. Pengar som kom väl till pass då han tillsammans med sex andra ungdomar från Sverige fick åka på International Music Camp i North Dakota, USA.
– Förra sommaren tog mig musiken till USA och i sommar ville jag göra något annat, berättar Lukas som i år avslutar sina studier på musikestetiska programmet på Nolaskolan.

Han bestämde sig för att ansöka om en plats i Blåslandslaget, som ligger inom ramen för RUM – Riksförbundet Unga Musikanter – som för närvarande har drygt 40 000 medlemmar runt om i landet.

Antagningar till Blåslandslaget sker en gång per år genom provspelningar på olika platser. Lukas gjorde sin audition i Sundsvall och fick strax före höra av en av RUM:s representanter att det i år var jättemånga som sökte in till Blåslandslaget på just trumpet.
– Det kändes faktiskt skönt att höra det innan, då kunde jag ju förstå ifall jag inte skulle bli antagen.

Men provspelningen gick alldeles utmärkt. Lukas fick spela ett obligatoriskt och ett valfritt stycke, båda klassiska, och fick dessutom göra ett avistaprov – alltså spela ett stycke som han fick direkt i handen under sin audition. Några skalor och en kort intervju ingick också i provet. Sedan dröjde det inte länge innan Lukas fick svaret att han blivit antagen till Landslaget i Blåsmusik 2018, en symfonisk blåsorkester bestående av cirka 70 ungdomar från hela landet
– Det känns stort för mig att få vara med på den här resan, det är hedrande.

Landslagsuppdraget pågår 1-12 augusti och innebär att Lukas åker på träningsläger till Lunnevads Folkhögskola i Vikingstad i Östergötland. De ska också ge konserter där i området innan de åker på en turné till Åland. Årets landslag avslutar sedan uppdraget med en konsert i Stockholm den 12 augusti.

Målsättningen med projektet är att skapa landets bästa blåsorkester och att genom deltagarna inspirera det lokala blåsmusiklivet i hela landet, liksom att bevara och utveckla den svenska blåsmusiktraditionen. Grunden till att skapa en skicklig blåsorkester är förstås bra kulturskolor runt om i landet, exempelvis den här i Örnsköldsvik. Utan bredd är det svårt att få en spets.

Här hemma i Ö-vik spelar Lukas trots sina unga år redan i en rad olika konstellationer; i jazzbandet Real Stompers, i Övik Big Band, Örnsköldsviks Musikkår, Musiksällskapets orkester och i den egna duon Lukas och Anders, tillsammans med pianisten Anders Bergquist. Dessutom spelar han i länsungdomsstorbandet Lust.
– Jag har fokuserat mycket på jazzen men med Blåslandslaget blir det en annan inriktning. Det ska bli skönt att bredda sig, det gäller att läsa alla kapitel i musikboken.

Publicerat