Samhälle

Demokratistärkande aktiviteter planeras i Sörliden-Vallaområdet

Just nu pågår ett projekt för att se över de lokala förutsättningarna i Örnsköldsvik till att skapa ett så kallat lokalt resurscenter, en typ av mötesplats där individer får lära sig mer om hur man kan framföra åsikter och påverka beslutsfattande.

Till en början så kommer projektet koncentrera sig på Sörliden-Vallaområdet där ett eventuellt lokalt resurscenter kan komma att bildas. Resurscentret är tänkt att kunna vara en plats som erbjuder stöd och vägledning och hjälper individer förstå demokrati och hur man framför åsikter som gör att man kan påverka beslutsfattande på lokal, regional och nationell nivå.

 

– Människor som bor i Sörliden- och Vallaområdet kommer att påverkas och få engagera sig för frågor som står dem nära. Det kan handla om trivsel, trygghet, relationer och andra samhällsfrågor. Det ska bli jättekul att börja testa vilka aktiviteter som gör att människor får ett ökat engagemang för sitt närområde och staden vi bor i, säger projektledare Caroline Johansson.

 

Ett av målen med projektet är att samla in kunskap kring vad ett lokalt resurscenter i Sörliden-Vallaområdet skulle kunna innehålla. Tillsammans med Sörliden-Valla Samverkansförening kommer projektet testa olika sätt att arbeta med demokratifrämjade aktiviteter, som man i fortsättningen skulle kunna arbeta vidare med i ett framtida resurscenter. Eventuellt kommer även Gullängetområdet att omfattas av projektet så småningom.

 

Fritidsenheten vid Örnsköldsviks kommun har ansökt om och fått bidrag till projekt från Länsstyrelsen och har därför kunna anställa Caroline Johansson som projektledare. Engagerad i projektet är även Anette Eikelboom Sällström som ansvarar för integrationsfrågor kopplat till föreningsliv vid fritidsenheten och Leif Nilsson som är kommunens föreningslots. Projektet kommer samarbeta med flera parter i området såsom olika studieförbund, samfund, föreningar och bostadsbolaget Övikshem.

 

– Projektet blir lite av ett experiment där vi får se om det går att etablera ett permanent resurscenter i Sörliden-Vallaområdet och se vad som fungerar bra och mindre bra. Erfarenheterna från projektet ska sedan kunna användas om det blir aktuellt att starta lokala resurscenter på andra ställen i Örnsköldsvik och Västernorrland, säger Anette Eikelboom Sällström.

 

Projektet startade 21 februari och kommer att pågå till maj 2019.

 

För mer information om projektet: 

 

Caroline Johansson: 070-361 32 17,

caroline.a.johansson@ornskoldsvik.se


 

 

Publicerat