Nyheter/Reportage

Svenskar är dåliga på att prioritera sömnen

Den 16 mars är det World Sleep Day och i samband med det så har SIFO, tillsammans med Lexington Company, undersökt och sammanställt hur bra svenskarna sover. Undersökningen visar att vi svenskar generellt måste sova mer än vad vi gör idag.

Undersökningen visar att 8 av 10 svenskar i åldern 25-74 anser att sömn är viktigast för att de ska må bra, viktigare än relationen till vänner och familj, kost, arbete och träning. Men den visar också att vi oftast prioriterar umgänge med familj och vänner mer än vi prioriterar sömnen.

 

Undersökningen visar även på att vi sover cirka två timmar mindre än vad vi skulle vilja. Detta betyder att majoriteten av svenskar önskar ytterligare en natts sömn per vecka. Bland deltagarna i undersökningen så svarade även var fjärde att de upplever att de har svårt att sova, och över hälften upplever att de inte är utvilade på morgonen.

 

Sängen, sovrumsklimatet och lakanen är de viktigaste ingredienserna till en god natts sömn enligt deltagarna. 40 procent menar att sovrumsmiljön betyder mycket i jämförelse med resten av hemmets övriga ytor. Undersökningen visar även att de som inte prioriterar sovrummet särskilt högt i förhållande till andra rum också i högre grad uppger att de inte vaknar utvilade efter en natts sömn.

 

Utöver de timmar vi sover (eller försöker att sova) visar undersökningen även att 24 procent av svenskarna mellan 25-39 spenderar en timme eller mer i sängen per dag. Förutom att just sova tittar vi på tv och film, umgås och till och med jobbar i sängen. Sängen och sovrummet har gått från platsen man sover i till en plats man lever i.


Källa: Lexington Company's sömnbarometer, i samarbete med SIFO
Publicerat