Nyheter/Reportage

Under Funkisveckan finns något för alla

Att känna utanförskap är inte lätt. Att vara kär kan vara minst lika svårt. Det är känslor Kulturskaparna har satt ord på, som ett av många inslag under Funkisveckan som pågår denna vecka och avslutas med nytänkande på Sliperiet på fredag.

Livskvalité och livsglädje är temat på årets Funkisvecka som inleds på måndag. Varje dag väntar ett digert program, med syfte att öka förståelsen kring funktionsnedsättning.
När eleverna från Kulturskaparna på Örnsköldsviks folkhögskola under veckans andra dag läser dikter under vinjetten "Jävla CP-barn", handlar innehållet om utanförskap, kärlek och längtan. Titeln är hämtad från ett alster av eleven Svante Granbom som precis som många andra deltagare har förmedlat en känsla av att inte duga.
– Får man svära i sin dikt? Visst får man det, säger kurssamordnare Kristina Stålnacke apropå titeln. Annars är det ingen idé att skriva. Det är också teurapetiskt, till viss del.

Ett annat verk handlar om hur önskade kärleksförhållanden kan försvåras på grund av en funktionsnedsättning. Ytterligare en om hur skönt och tryggt det är att få besöka sin mormor. Eleven Jan-Ola Palmkvist beskriver just den känslan med ordet "tryggvärme".
– Hon skötte om mig som barn. Dikten kom som en blixt från klar himmel, säger Jan-Ola som gissar att publiken kommer bli rörd under uppläsningen.

Kristina Stålnacke menar att bristen på ord, att inte kunna uttrycka sig fullt ut, kan bli till en fördel.
– Att söka och slutligen hitta ett ord som "tryggvärme" blir både klurigt och roligt. Men framför allt är det här ett tillfälle att berätta något, hur det kan vara att känna sig utanför.

Mitt i veckan är det sedan dags att återigen få slippa besväret med att para ihop rätt vänsterstrumpa med en höger. Under Rocka Sockorna-dagen, eller internationella Downs syndrom-dagen,  bjuds det bland annat på filmvisning i Kempesalen där "De utvecklingsstördas historia - från idiot till medborgare" visas. På torsdag pratar Fredrik Westin vid två tillfällen om livet med sin son som diagnostiserats med Tourettes syndrom, Aspergers syndrom och adhd, under föreläsningen "Jag är inte pappa till en skitunge, jag är pappa till Stålmannen".

Veckan avslutas med ett för Funkisveckan nytt grepp när Ann Ödling och Maud Persson i spetsen för Glädjeteatern ansvarar för ett flertal evenemang på Sliperiet, under en dag riktad till de funktionsnedsatta själva. Där återfinns workshops, utställningar och teater - bland annat. Och i tre upplevelserum står eld, luft och rymd i centrum.
– Själva Funkisveckan är egentligen riktad till personer som föräldrar, personal och andra intresserade. För personer på tidig utvecklingsnivå som har det svårare att få tillgång till upplevelser är dagen ett ypperligt sätt att ta del av omvärlden, med alla sinnen. Vi ville ha fler inslag för de som kanske inte kan sätta sig och pärla ett halsband, till exempel. Men det är en upplevelse för alla besökare, säger Ann Ödling.
Hur har ni jobbat inför veckan?
– Det har varit fullt upp, men det har gått bra. Vi hade fort en tanke på vad vi skulle vilja göra med denna dag. Och redan nu har vi fått två miljoner nya uppslag inför nästa år.

Fullständigt program hittar du här.

Publicerat