Nyheter/Reportage

”Kommer patienterna närmare”

Karin Sellgren, sjuksköterska på medicin 2 på Örnsköldsviks sjukhus, har haft nattjänstgöring i närapå tjugofem år och stortrivs.

Det är tyst och ganska lugnt på medicin 2. Eftermiddags/ kvällspersonalen har nyss lämnat avdelningen och haft sin muntliga överlämning till Karin och hennes kollega. Klockan närmar sig tio denna tisdagskväll i februari när Karin nyss påbörjat sitt nattskift, det andra av sju denna period. Först av allt blir det till att läsa in sig på de tio patienter hon har huvudansvaret för inför kommande natt; vad hon behöver tänka på, vilka mediciner som eventuellt behövs och sedan blir det oftast mycket att stå i fram till midnatt. Bland mycket annat medicinutdelning och samtal med patienterna inför natten. Karin har tio patienter som hon ansvarar för och kollegan lika många.
– Det oftast skönt, nertaggat och nersläckt när man påbörjar nattpasset, men jobbet är oförutsägbart, det kan bli antingen lugnt och bra, eller så kan det bli ganska kaosartat.

Jobbet som nattsköterska innebär att Karin jobbar sju nätter och är ledig kommande sju. Klockan sju på morgonen är passet avklarat och då hinner hon varva ner, träffa sina tre tonårsbarn och umgås en stund innan de ska till skolan. Sedan blir det till att sova fram till fyra på eftermiddagen då familjen träffas igen.
– När jag jobbar styr jag undan och rensar min agenda totalt vad gäller fritidsaktiviteter av olika slag för då är det jobbet som gäller. De första dagarna efter en nattskiftsvecka så handlar det om att ställa om dygnsrytmen, säger Karin och tillägger:
– Familjen tycker det fungerar alldeles utmärkt, praktiskt, och barnen har ju vant sig vid mitt nattskiftsarbete ända sedan de var små och skulle nog tycka att det vore konstigt om jag hade andra arbetstider.

Det bästa med att jobba natt tycker hon är friheten och att det är ett självständigt arbete. Ingen natt är den andra lik, det är stor variation.
– Jag får utmana mig själv och jag har ju min nattkollega, som förresten också heter Karin, som jag jobbat ihop med mer eller mindre sedan 1999. Vi kan ganska fritt lägga upp hur vi vill jobba och trivs väldigt bra tillsammans. Vi känner varandra väl vid det här laget och är ett väl sammansvetsat team.

En stor fördel med att arbeta sju nätter i rad tycker hon är att hon kommer patienterna närmare, en trygghet för dem och så hinner hon lära känna dem lite mer.
– Det är absolut mindre stress än att jobba dagtid, då det oftast är mycket annat som tar upp tid. Att många gånger få uppleva patienternas uppskattning för mitt arbete känns tillfredsställande. Det enda som jag kan tycka är mindre bra med nattarbetet är att jobba under vinterårstiden, då det är mörkt både när jag börjar och slutar mitt nattskift.

En larmsignal hörs, en ny patient ska läggas in. Karin och Karin skyndar iväg, samtidigt som jag och fotograf Håkan lämmar medicin 2 och båda tänker vi beundrande på vilket storartat arbete de utför när vi andra sover skönt.

 

Publicerat