Du är här

2018-03-08 - Nyheter/Reportage

Många intresserade av elcykelpremien

Den 1 februari infördes elcykelpremien och sedan dess har mer än 10 500 ansökningar om ersättning kommit in till Naturvårdsverket. Ersättning för installation av laddningspunkt till elbil infördes samtidigt men har sett ett mycket mindre intresse.

Elcykelnpremien har man kunnat söka retroaktivt från den 20 september 2017 och en privatperson kan få 25 procent, upp till 10 000 kronor, tillbaka vid köp av en ny elcykel. Men det kommer dröja tills mitten av april innan Naturvårdsverket kan börja fatta beslut om ansökningarna. 

 

Enligt Tomas Hallqvist, enhetschef på avdelningen för miljöbidrag på Naturvårdsverket, har det stadigt kommit in ansökningar. 

 

– Jag tycker nog att det låter som många ansökningar, givet årstiden. Men många är nog ackumulerade eftersom det går att söka bidrag för cyklar köpta från den 20 september förra året och framåt. Sen väntar vi nästa anstormning när cykelförsäljningen börjar komma i gång i slutet på mars.

 

Det går också att ansöka om bidrag för att installera laddplatser för elbilar. Man kan ansöka om bidrag för 50 procent av material och arbete, upp till 10 000 kronor. Intresset för laddningspunktspremien har dock varit låg med bara 90 ansökningar hitills.

 

– Det har nog att göra med brist på information, om jag får gissa. Man är inte medveten om att möjligheten finns. Det är synd, för en laddstolpe är en säker och mer effektiv laddning av din elbil. Det är också något som många säger är ett skäl att inte skaffa elbil – att det inte går att ladda den, säger Tomas Hallqvist.

 

Källa: Västerbottens-kuriren

Dela med dig av denna artikel på: