Övrig sport

Toutre- – när travsagan blev sann

Det här är berättelsen om Toutre. Den snart sexårige valacken som blommat ut sedan den kom till Team Frölander i Kornsjö och gjort en magisk travresa sedan i höstas.
Ägare är ett helt gäng glada ö-viksbor.

Toutre importerades från Italien 2017. Så småningom ansåg Sofia Aronsson, välkänd TV4-profil och travtränare, att hon inte hade mer tid att lägga ner på hästen. Därför fick Linda Frölander i Örnsköldsvik möjligheten att köpa Toutre som hon fördelade på 20 andelar, och sedan i september förra året har Toutre genomgått en fantastisk utveckling.
– I Kornsjö har han världens underbaraste miljö. Lugnt, tryggt och mycket kärlek samt en träningsfilosofi som uppenbarligen passar alldeles perfekt. Numera älskar han att träna och på tävlingsbanan har han blivit en riktig krigare, berättar en av delägarna; Annica Collén och fortsätter:
– Den resa vi alla fått vara med om har varit magisk.

Efter att Toutre blivit ö-viksbo har hästen vunnit pengar i nio av elva starter, varit först över mållinjen i tre lopp och blivit trea bland eliten på Solvalla i V86. På Bergsåker i februari krossade han motståndet och vann med sex längder och oryckta öron-tussar.
­ – Jag har haft travhäst tidigare och vet hur svårt det är att vinna ett travlopp. Allt måste klaffa och det är fantastiskt att vi är så många som får dela framgångarna med varandra. Flera av delägarna har tidigare inte varit intresserade av trav, berättar Annica Collén.

Förra helgen blev det resa för hela gänget till Solvalla för att heja fram hästen på V75, vilket tyvärr innebar galopp i starten.
– Det hade naturligtvis varit underbart med en framskjuten placering även på V75, men vi lämnade ändå Solvalla med ett leende. Jag tror att det dröjer innan Solvalla-publiken glömmer vår hejarklack. Till och med sportchefen på Solvalla; Anders Malmrot, uttryckte sin beundran över vårt stora engagemang, fortsätter Annica.
Hur tävlingskalendern ser ut i fortsättningen för Toutre är oklart.
­ – Han ska först och främst få återhämta sig efter den senaste starten, säger tränaren Linda Frölander som delar den sysslan med maken Lennart. Paret spår en ljus framtid för den sexårige valacken och hyllar alla delägare till Örnsköldsviks nya sagohäst.
– Med ett så engagerat ägargäng är det underbart att vara travtränare.

Publicerat