Du är här

2018-03-07 - Övrig kultur
Foto: Morgan Norman

”Var inte rädda”

Henrik Schyffert gör upp med sina egna brister och rädslor i ett Sverige där oron ökar. Lördag 10 mars kommer han till Folkan Teater där han ger dubbla föreställningar av sin nya enmansshow ”Var inte rädda”.

”Henrik Schyffert är ett fullblodsproffs som får oss att ligga dubbelvikta av skratt och sedan gå ut med lite rakare ryggar”, tyckte Göteborgs-Posten och Dagens Nyheter skrev att ”Om landet, världen, alltihop, hu har gått åt fel håll de senaste åren så har den här komikern parallellt tagit enorma kliv i rätt riktning.”

Schyffert har fått massor av lovord för sin enmansshow och på sin hemsida säger han själv så här:
– Var tionde år måste jag stanna upp och tänka: Vad håller jag på med egentligen? Lever jag som jag lär? Stämmer min karta överens med verkligheten? Det gör lite ont att vara ärlig mot sig själv, att ställa sig på vågen istället för att dra in magen. Men det kan förhoppningsvis vara roligt att titta på.

Föreställningens titel – Var inte rädda – är mer än ett Jesuscitat och en uppmaning till publiken. Henrik Schyffert tycker att humor behöver vara både smart och grov – och att komiker har ett ansvar att gå över gränsen ibland.
– Det finns en oro i samhället idag för att gå för långt, att säga saker som är för grova. Jag tänker att vi behöver det. Vi måste våga stirra ner i den där obehagliga avgrunden ibland och skratta åt allt det hemska och oss själva, förklarar han.

Under fem år stod Henrik Schyffert och Fredrik Lindström på landets största scener tillsammans med succéföreställningarna ”Ljust & Fräscht” och ”Ägd”, men nu har Schyffert bytt de stora scenerna mot små standup-klubbar och mindre teaterlokaler för att utmana sig själv som komiker, vilket bland annat Sydsvenskan tycker att han klarar galant: ”Schyffert är hysteriskt rolig och vältajmad och uttrycksfull i kroppsspråket också, men det är det träffsäkra allvaret som gör honom till en riktigt stor komiker.”

Lokal arrangör är Örnsköldsviks Riksteaterförening som 14 april presenterar dubbla föreställningar med Johan Rheborgs enmansshow ”Säker på att jag är osäker”.

 

Dela med dig av denna artikel på: