Skola & utbildning

”Alla behöver en målare”

– Vi behöver ett bra elevunderlag för att hålla liv i utbildningen. Alla behöver ju en målare.
Det säger Therese Angerstig, lärare på Parkskolan, och syftar på byggprogrammet med inriktning måleri.

Det vanligaste sättet att utbilda sig till målare är att gå inriktning måleri på gymnasieskolans byggprogram. Om du är 19 år eller äldre kan du utbilda dig till målare som lärling i ett måleriföretag och efterfrågan på marknaden är relativt stor.
­– Med jämna mellanrum behöver vi fylla på med duktigt folk så för oss är det naturligtvis jätteviktigt med en måleritutbildning på orten, säger David Häggström, arbetsledare vid Nybergs bygg och måleri.

Inför gymnasieskolans start till hösten har fem elever sökt utbildningen, vilket är nödvändigt för att det över huvud taget ska bli ett program med den inriktningen.
– Det är vi glada för, men också medvetna om att det är ett känsligt läge. Klarar vi av att utbilda fem elever i varje årskurs får vi vara nöjda, fortsätter Therese Angerstig.

Yrkesprogrammen har länge kämpat för sin överlevnad, men möjligen ser vi resultatet av ett litet trendbrott. Målning och hantverkskunnande upplevs numera som trendigare. Populariteten bland de praktiska hantverksprogrammen ökar och återigen är det en viss status att vara hantverkare.
Susanne Vikström och Markus Forsberg går båda tredje året på utbildningen, vilket innebär att tre av veckans vardagar förläggs till praktikplatsen.
­ – Jag har inte måleriet i släkten så att gå byggprogrammet med måleriinrikntning var något jag kom fram till själv. Och jag har inte ångrat mig, säger Susanne Vikström.
Markus Forsberg är också glad över sitt yrkesval.
­– Jag har släktingar i branschen så det kanske har påverkat mig. Men jag trivs jättebra och att vara ute på företagen är jätteviktigt. Man lär sig otroligt mycket.

Publicerat