Hus & Trädgård

Slarva inte med detaljerna

Tillsammans med köket är badrummet det vi flitigast använder. Därför kan det bli ödesdigert om man inte är noga med detaljerna.
– Det är jätteviktigt att renoveringen blir fackmannamässigt utförd, säger Åsa Vedin på Colorama/Uno K.

För en tid sedan blev Colorama och Uno K ett och när vi träffar Åsa Vedin och Kenth Westin för att ge 7ans läsare nyttiga tips är duon noga med att påtala vikten av att gällande branschregler följs.
­– Ur försäkringssynpunkt är det oerhört viktigt. Om en skada inträffar där jobbet inte är utfört fackmannamässigt finns en uppenbar risk att du inte får ersättning, säger Kenth Westin.

Det finns alltså strikta regler för hur våtrum ska byggas och reglerna har skärpts stegvis. Därför är noggrannhet ett nyckelord och är man det minsta osäker på sin egen färdighet är det ett gott råd att följa Åsas och Kenths uppmaning. Att anlita entreprenör blir förstås dyrare då du får betala för arbetet. Men du har rätt till rotavdrag och 30 procent av arbetskostnaden är avdragsgillt. Rörkopplingar ska utföras av proffs och eljobb är du förbjuden att göra själv.

Oavsett om du bygger själv eller anlitar proffs är du skyldig att följa Boverkets byggregler. Just för våtrum finns det två tolkningar i särskilda branschregler. Golvbranschens regler heter GVK och Byggkeramikrådets kallas BBV.
– Ska du anlita hantverkare är det viktigaste rådet att anlita företag som är certifierade och använder sig av dessa branschregler. En entreprenör som är med i de systemen utfärdar alltid ett intyg över konstruktion och vilka produkter som använts. Det är en garanti om det skulle bli en skada och ett försäkringsärende, säger Kenth Westin.

Kakel har länge dominerat i badrummen, men Åsa Vedin tycker sig märka att det blir allt fler som väljer våtrumsplast vars material- och installationskostnad oftast är lägre än alternativet med kakel och klinker.
– Det hänger ofta på kostnader, behov, tycken och smak. Trenden är fortfarande neutrala färger på golv och väggar och att stället pimpa badrummet med själva inredningen, säger Åsa Vestin och fortsätter:
­– Att ge tips kring ett alla möjliga rum är jätteroligt. Tar man med sig en ritning eller en skiss är det lättare för oss i branschen att ge goda råd.

Att tänka på vid badrumsrenovering
* Försäkringar gäller för vattenskador i badrum som är byggda enligt den byggnorm och de branschregler som gällde vid renoveringstillfället.
* Renoveringsarbetet ska vara fackmannamässigt gjort. Om du hellre gör jobbet själv måste du göra jobbet fackmannamässigt, enligt gällande byggnorm.
* Det finns alltså inget utrymme för egna innovativa lösningar – hur bra de än är – om de inte är gjorda som om en yrkesman gjort dem enligt reglerna.
* Tänk på att vissa jobb som rör el och vvs måste utföras av fackman. När du anlitar behöriga hantverkare som har ansvarsförsäkring, gäller den om arbetet har gjorts enligt gällande bransch- och byggregler. Du har dessutom möjligheten att reklamera eventuella fel i entreprenaden under ansvarstiden

Publicerat