Nyheter/Reportage

Ö-viks nya vård- och omsorgsboende

Hösten 2015 påbörjade Örnsköldsviks kommun bygget av ett nytt vård- och omsorgsboende i Själevad och snart står det klart.
Den 3 april startar inflyttningen.

Det är fortfarande smällkall vinter, men solen står äntligen ganska högt på himlen och det ligger förväntan i luften då vi hälsar på i det nya vård- och omsorgsboendet i Själevad. Projektet som går under namnet ”Nybygget” får sitt riktiga namn i samband med invigningen den 13 april och då vi träffar de fyra enhetscheferna; Eva Bergvin, Kerstin Jutterström, Mia Lundberg och Cecilia Wackerberg råder det ingen tvekan om att den kvartetten, övriga anställda samt alla de boende, på ett slitet Rosenborg, ser fram emot flytten.
– Det känns roligt och spännande och vi tycker att det har fungerat bra under byggtiden. Vi har haft en bra dialog med byggentreprenören som varit mycket tillmötesgående för att verksamheterna ska fungera så smärtfritt som möjligt vägg i vägg med en stor byggarbetsplats, säger Cecilia Wackerberg, samordnande enhetschef för det nya vård- och omsorgsboendet som har 90 lägenheter.

Kontrasten mot det gamla Rosenborg är närmast total och när vi tar en rundvandring tillsammans med enhetscheferna, samt byggledaren Patrik Sundberg och projektledaren Lars-Göran Larsson, imponeras vi av den höga standarden och de moderna tekniska lösningarna för att underlätta för såväl de boende som för alla anställda.

Personalrekryteringen har i första hand skett internt bland medarbetare som redan är anställda inom kommunens välfärdsförvaltning. Alla sökande som är behöriga till tjänsterna har inbjudits till ett rekryteringsseminarium där de fått delta i gruppövningar inriktade på samarbete och kommunikation.
– Rekryteringsseminarier är inte något vi använt tidigare. Men när vi nu gör en så omfattande rekrytering har ambitionen varit att sätta samman mångsidiga arbetslag där personligheter och kompetenser kompletterar varandra. Vi har hämtat inspiration från en rekryteringsmodell som använts bland annat i Luleå och Piteå, säger avdelningschef Anna Reynberg Sjölund.

Det splitternya vård- och omsorgsboendet kommer att sysselsätta många. Inte minst drygt 70 undersköterskor och vårdare samt sex sjuksköterskor. Lägg till hemtjänstpersonal, ett flertal serviceassistenter i ett integrationsprojekt via Arbetsförmedlingen samt daglig verksamhet för människor med demenssjukdomar.
­– Anläggningen kommer även att innehålla ett café och en tvättstuga som drivs av människor med funktionsvariation. Vi hoppas att det kommer att bli ett mång-kulturellt, tillåtande och normöverskridande hus där man inkluderar och inkluderas, säger Cecilia Wackerberg.

 

Publicerat