Friluftsliv

Vi reser helst i Sverige på sportlovet

27 procent av de som har sportlov väljer att resa inom Sverige, medan 16 procent reser utomlands, och längtan efter skidåkning, snö och vinterväder lockar mest.

I år är det Sverige-semester som gäller på sportlovet. Av de som har sportlov väljer 27 procent att resa inom Sverige, medan 16 procent reser utomlands. En längtan efter skidåkning och snö och vinterväder lockar mer än till exempel besök hos far- och morföräldrar och en majoritet av de som reser kollektivt väljer tåget. Det visar SJs Sifo-undersökning om sportlovsresor.

Sportlov betyder skidåkning och semester i garanterat snörika delar av landet för många barnfamiljer. Svenska fjällen ligger högt upp på önskelistan för många.
– På sportlovet är vintersemester i Sverige mer populärt än sol och bad utomlands. Många förknippar sportlovet med skidåkning och andra vinteraktiviteter och bokar resor norrut för att garanterat få rikligt med snö. Vi ser ett stort tryck på tågbokningarna mot fjällen i år, säger Karin Starkman Ahlstedt, kommunikationsstrateg på SJ, som har analyserat resultatet i SJs Sifo-undersökning.

Den vanligaste anledningen till att svenskarna som har sportlov väljer att resa inom Sverige är skidåkning (50 procent) och snö och vinterväder (44 procent). 38 procent reser för att få kvalitetstid med familjen. Däremot är det en betydligt färre som planerar att hälsa på mor- och farföräldrar (12 procent) och som vill hälsa på släkt och vänner (10 procent) på sportlovet.
– Det var betydligt fler som reste för att hälsa på släkten under julhelgerna, medan fokus på sportlovet är att få härliga vinterupplevelser, säger Karin Starkman Ahlstedt.

 

Publicerat