Nyheter/Reportage

”Tillsammans är vi starka”

Det är undernamnet på årets upplaga av den Internationella kvinnodagen i Örnsköldsvik den 8 mars. Tidigare har dagen genomförts i flera olika lokaler i stan, men i år har man samlat firandet till Sliperiet.

Årets huvudarrangör är Fredrika Bremer förbundet, men som vanligt deltar ett tiotal föreningar i arrangemanget. Planeringen startade i november och nästa vecka är det så dags.
Hockeystjärnan Erika Grahm kommer att inleda firandet. Det blir bland mycket annat filmvisningar, vernissage, diskussioner och teater. Dessutom kommer arrangörerna att presentera sig och sina organisationer.
Genomgående tema under dagen blir #Metoo Örnsköldsvik med bland annat Process Reagera – teater och teori i en skön blandning med ett fokus på - vad är sexuella trakasserier och hur fungerar det? Dagen avslutas med Katthem - ett Göteborgsband med punkiga förtecken och arrangörerna hoppas och tror att dagen blir välbesökt.

Bakom arrangemanget står:
Fredrika Bremer förbundet, IOGT/NTO, Mångkulturellt Centrum, Thaiföreningen, Internationella Kvinnoföreningen, Sliperiet, S-kvinnor Gullänget, Process Reagera, KlöverDam, Kvinnojouren. C-kvinnorna, Kvinnokraftverket, Musikhuset, Musikmakarna, Studieförbundet Bilda och Örnsköldsviks kommun och Finska Föreningen.


Fakta
1977 beslutade FN att införa en gemensam kvinnodag. Från 1978 finns internationella kvinnodagen med på FN:s lista över högtidsdagar. I och med det blev kvinnodagen en opolitisk högtidsdag. Idag firas internationella kvinnodagen i över 100 länder runt om i världen.




 

Publicerat