Skola & utbildning

Change ­– för globala mål

Varje år skapar Nolaskolans dans- och musikesteter i årskurs 1 och 2 en offentlig föreställning, och i år arrangeras den i samband med Mello-veckan. Temat är däremot större än Melodifestivalen.
Föreställningen ”Change” onsdag 21 februari i Nolan tar upp de 17 globala målen.

Världens ledare har förbundit sig till 17 globala mål för att uppnå fyra fantastiska saker till år 2030: Att avskaffa extrem fattigdom – Att minska ojämlikheter och orättvisor i världen – Att främja fred och rättvisa – Att lösa klimatkrisen.
Dessa mål är också temat för estetelevernas dans- och musikföreställning ”Change”, som de jobbat med de senaste tre månaderna.
– Vi vill sträva efter att uppnå målen och tanken med föreställningen är att alla ska vara medvetna om de globala målen när de går därifrån, säger Signe Olsson som går andra året på musikestet.
– Ett bra sätt att förmedla ut de globala målen är med hjälp av musik, fortsätter Magdalena Berglund, som går första året, och berättar vilka av de viktiga mål som de fokuserat mest kring.
– Vi har jobbat mycket med fattigdom och psykisk ohälsa, det är viktiga ämnen.

All musik har eleverna skrivit själva, med lite hjälp av sina musiklärare, och att ”Change” visas nu till veckan är ingen slump – det är som bekant Mello-vecka inför den fjärde och sista deltävlingen i Fjällräven Center 24 februari.
– Det är kul att det händer saker i stan under veckan, säger Signe som tillsammans med Magdalena och alla deras klasskamrater är riktigt laddade inför föreställningen.
Kanske, kanske kan ”Change” också få en hemlig gäst från Melodifestivalen, men än är det oklart. Klart är det däremot att eleverna arrangerar en loppis inför föreställningen där alla intäkter går oavkortat till Unicef, så de hoppas att folk kommer i tid och handlar.

17 globala mål
Ingen fattigdom
Ingen hunger
Hälsa och välbefinnande
God utbildning för alla
Jämställdhet
Rent vatten och sanitet
Hållbar energi för alla
Anständiga arbetsvillkor, ekonomisk tillväxt
Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
Minskad ojämlikhet
Hållbara städer och samhällen
Hållbar konsumtion och produktion
Bekämpa klimatförändringen
Hav och marina resurser
Ekosystem och biologisk mångfald
Fredliga och inkluderande samhällen
Genomförande och globalt partnerskap
Läs mer om de globala målen på www.globalamalen.se

Publicerat