Skola & utbildning

Ö-vikslärare prisades

Michael A. Frieds stiftelse premierar lärare som gör en extra insats i syfte att bekämpa främlingsfientlighet, rasism och antisemitism med utgångspunkt i lärdomar från Förintelsens historia. Helen Persson och Linda Näslund, Örnsköldsviks gymnasium, Nolaskolan, var två av de fyra pristagarna.

Varje år delas priset ut till en eller flera lärare som med utgångspunkt i lärdomar från Förintelsens historia arbetar med frågor om tolerans, demokratiska värderingar och individens eget ansvar.

Helen Persson och Linda Näslund och de andra två pristagarna har alla arbetat nyskapande, utöver det som yrkesrollen kräver, och med tydlig utgångspunkt i lärdomar från Förintelsens historia. Därför tilldelas de Hédi Frieds lärarpris 2018.

Priset delades ut av Hédi Fried vid en utdelningsceremoni 2 februari i Stockholm.

Motivering:
”Linda Näslund och Helen Perssons undervisning är ämnesöverskridande med syftet att på ett långsiktigt och varaktigt sätt förebygga rasism och intolerans. En central utgångspunkt är att det ständigt finns en latent grogrund för uppkomsten av ett »vi och dom«.
Genom att låta eleverna ta del av andra människors historier får eleverna möjlighet att få syn på sig själva och sina egna föreställningar. Via autentiska berättelser får elever möta olika dilemman och diskutera möjliga handlingsalternativ och konsekvenserna av dem. Det är ett arbete som inspirerat andra kolleger och på det sättet även når ut till elever i flera klassrum”.
 


 

Publicerat