Skola & utbildning

Skolklass bjuder in Holknekt

Att starta UF-företag (Ung Företagsamhet) är något som ingår i utbildningen för många gymnasieelever. Men att en hel skolklass går samman och startar företag är nog inte så vanligt.

– Jag tror att vi är först i Sverige med att ha ett UF-företag med en hel klass. Dessutom brukar man starta UF-företag i trean men vi har valt att göra det redan nu under andra året, säger Mona Al Moulla, vd för EK2Service UF.
Att företaget har ordet ”service” i namnet beror på att eleverna till en början hade en affärsplan att vara just ett serviceföretag.
­ ­– Vår första idé med UF-företaget var att erbjuda olika tjänster, men sedan vände allt, berättar Emma Sparf, som har ansvar för marknadsföringen.

Eleverna kom på tanken att de ville arrangera en föreläsning som kunde locka en ung publik, men sedan ändrade de sig och riktande istället in sig mot företag.
­– Vi fick ett förslag om att ta hit Gunde Svan, men han var för dyr, säger Salar Akbarian, vice vd i EK2Service UF.
– Då kollade vi runt för att se vilka alternativ vi kunde hitta och en av våra lärare förslog att vi skulle försöka anlita Per Holknekt – och vi tyckte att det kändes bra, fortsätter Mona.
Sedan gick allt oerhört snabbt.
– Från idén till att Per var bokad tog det bara tre-fyra dagar, berättar Salar.

Per Holknekt kommer att föreläsa om bolagsutveckling, entreprenörskap och hur man får ihop arbetet med privatlivet. Biljettförsäljningen till föreläsningen i Nolan, Nolaskolans aula, är i full gång och ett företag har redan lagt beslag på samtliga 20 VIP-biljetter som ger en extra halv-timma tillsammans med Per.
Går det bra med biljettförsäljningen kan eleverna tänka sig att arrangera en ny föreläsning med någon annan intressant person till hösten. Och målet är alltså att få ihop pengar till en klass- och studieresa i årskurs 3, där siktet just nu är inställt på Spanien.
– Då flyttar vi utbildningen två veckor utomlands, säger Mona glatt.

Även om EK2Service UF nu har fullt fokus på att arrangera en stor föreläsning så erbjuder de också sina servicetjänster. De ska bland annat hjälpa till under Mello-veckan då det blir en rad olika evenemang på Stora torget och i Fjällräven Center.
– Vi kommer att vara tillgängliga för att hjälpa till, alla 26 i klassen, lovar Mona.

Publicerat