Du är här

2018-02-03 - Näringsliv
Vd:n Öjvind Sundvall. Foto: Sören Back

PulpEyes teknik erövrar världen

Ett företag i Örnsköldsvik har gjort internationellt avtryck med en banbrytande teknik som hjälper massaindustrin att spara kronor och bidra till mindre miljöpåverkan.
Därför är PulpEye en av tre nominerade till Miljörnen, Örnsköldsviks eget miljöpris.

– Det känns fantastiskt roligt att bli uppmärksammad lokalt, säger vd:n Öjvind Sundvall. Vi jobbar ju mycket internationellt och syns därför inte så mycket på hemmaplan.

16 år har gått sedan fem vänner med en vision bestämde sig för att starta upp ett företag tillsammans. Idag har deras gemensamma projekt vuxit till en världsaktör vars teknik används i såväl Sverige som Europa, Nordamerika, Sydamerika och Asien med Kina i spetsen. Thailand och Chile hör till de senaste länder som fått upp ögonen för PulpEye.
­– Det blir mer och mer fokus på energi-besparing och kvalitet i fabrikerna runtom i världen, och då kommer våra mätare in som ett naturligt redskap. I Sverige har vi fått ett så stort förtroende att 85 procent av den svenska marknaden använder vår teknik, berättar Öjvind Sundvall.

Idag finns företaget representerat i ett 50-tal länder, med kontor i Örnsköldsvik, Timrå, Västerås, Ottawa, Vancouver och tyska Friedrichshafen – men deras skåp med analysatorer tillverkas fortfarande här hemma i Örnsköldsvik. Fjolåret var PulpEyes mest framgångsrika hittills och de tretton anställda är på gång att få tre nya kollegor.
– Allt vi gör är ett lagarbete, poängterar Öjvind. Vi är ett sammansvetsat gäng som jobbar tillsammans mot samma mål.

Inom massaindustrin är fiberegenskaperna avgörande för kvaliteten, och vad PulpEye ger möjlighet till är att i processen kunna mäta fibrernas beskaffenheter i massaströmmen. Deras mätteknik innebär i förlängningen att virket tas tillvara på ett effektivare sätt och att tillverkningsprocessen kräver mindre energi.
Med andra ord: Fler slutprodukter för färre träd till lägre energikostnad.
Det tackar naturen för.

********

MiljÖrnen
MiljÖrnen är ett miljöpris som Örnsköldsviks kommun instiftat i samarbete med Tidningen 7. Priset delas ut i två kategorier; till enskilda personer, organisationer eller föreningar samt till ett företag. Utmärkelsen ges till dem som bidragit till hållbar utveckling och inspirerat andra att förbättra miljön, minska energiåtgången eller står för annan positiv utveckling på miljöområdet.

 

Dela med dig av denna artikel på: