Du är här

2018-02-02 - Föreningsliv
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström

Pricksäker satsning i Gideå

Det finns många anrika idrottsföreningar i Örnsköldsvik, som 97-åringen Modo och 113-åringen Friska Viljor – men tre mil utanför stads-kärnan huserar en klubb som föregått dem båda.
114-åringen Gideå Skytteförening har laddat om och siktar högt.

1904 var året då skyttarna i Gideåtrakten slog sig samman. Undantaget några års uppehåll på 20- och 30-talet har föreningen varit aktiv ända sedan dess och har idag över 100 medlemmar.
En av de mer rutinerade är ordföranden Åke Strömberg.
–­ Den första luftgevärsplaketten jag har är från 1967. Då var jag tio år, säger han.

Två inglasade skåp i klubblokalen är fyllda till brädden med pokaler och medaljer. Tillsammans bildar de en mosaik över klubbens historia, men vittnar också om fortsatta framgångar i modern tid. Bland annat två finalplatser vid EM i Luxemburg, signerade Anna Östman, samt flera topp tio-placeringar i den nationella ungdomstävlingen Skyttiaden.
Så sent som den 13 januari i år avgjordes en distriktsfinal i Skyttiaden på plats i Gideå. Fem av klubbens yngsta deltog, och alla fyra som hade åldern inne gick vidare till nästa tävling i Vindeln.

Ett av klubbens framtidsnamn är 15-årige Isak Börjesson, som ägnat sig åt skytte sedan han var åtta år.
– Det jag gillar med det här är att det är en väldigt individuell sport, säger han. Det är mig det hänger på, och jag kan inte skylla på någon annan. Jag tävlar inte mot någon annan än mig själv, så mitt mål är att förbättra mitt personbästa från gång till gång.

Medlemmarna träffas och tränar varje tisdag, på samma skogstomt som tillhört föreningen i generationer. Den byggnad de nu håller till i uppfördes på 90-talet, men återinvigdes i december efter att ha byggts om.
En välkommen nyhet är att klubben nu förfogar över tre digitala mål, så kallade Megalink-mål, av samma typ som används i proffstävlingssammanhang. Den satsningen blev möjlig tack vare att de beviljades 60 000 kronor i bidrag från Skyttesportförbundet. I hela Västernorrland finns det i dagsläget bara åtta Megalink-mål; fem i Sundvall – och tre i Gideå.
– Du får mycket information från de här målen som du inte kan få från en papptavla, säger ungdomsledaren Per Östman och visar upp den monitor som registrerar varje skott med extrem precision.

Att driva en aktiv förening i glesbygd är inte lätt, men klubbens eldsjälar har många ess i rockärmarna.
300-metersbanan intill lokalen används flitigt av älgjägare, Fortifikationsverket hyr anläggningen på årsbasis – och i höstas förvandlades skjutbanan inomhus till en sovsal för tio gästarbetare på Husumfabriken.
– Vi byggde bås här inne och hyrde in våningssängar från hemvärnet, berättar Åke Strömberg. Nu funderar vi på en liknande satsning inför O-ringen.
Sådan entreprenörsanda ökar chansen att Gideå Skytteförening ska finnas kvar, i gott slag, även om 114 år till.

Dela med dig av denna artikel på: