Nyheter/Reportage

Ny hälsosammare potatis upptäckt

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har utvecklat en helt ny potatis som är hälsosammare än vanlig potatis.

Potatisen har utvecklats av forskare i forskningsprogrammet Mistra Biotech och tros ha många positiva hälsoeffekter om den blir tillgänglig för försäljning. Den nya potatisen innehåller höga halter av en annorlunda typ av stärkelse som kallas för resistent stärkelse. 

 

Den resistenta stärkelsen fungerar som kostfibrer när den passerar kroppen och sänker både glukos- och insulinnivåerna i kroppen samtidigt som den sätter fart på magen. Stärkelsen gynnar också tarmfloran och minskar kostens kaloriinnehåll, vilket kan hjälpa till med viktminskning. 

 

Potatisen är framtagen via genetisk modifiering, vilket gör det svårt att få sorten godkänd för försäljning då EU ofta inte godkänner mat som är framtagna med den typen av teknik. Men med hjälp av en annan teknik så tror de att de kommer kunna utveckla en liknande potatissort som kommer ha lättare att godkännas av EU.

 

Källa: vk.se

Publicerat