Nyheter/Reportage

Årets Majblomma - inspirerad av humlan

Guldgul och svart med en pärlemorfärgad prick är hur årets Majblomma och en av vårens populäraste accessoarer ser ut. Den 12 april börjar den säljas.

Avtäckningen av blomman skedde på skolan Katarina Södra i Stockholm. Årets inspiration för majblomman är humlan och det var 12-årige Elina Hall från Göteborg som vann årets designtävling efter en omröstning på både Majblommans app och på webben.

 

Tillsammans med blomman så presenterades också årets majblommeaffisch, som i år skapats av 13-årige Maxi Svensson. Hans akvareller finns utställda i Lars Lerins konsthall Sandgrund och hans affisch visar en humla som svävar intill en vacker blombukett.

 

På plats under presentationen fanns Tove Lindahl Greve, generalsekreterare för Majblomman, som berättade om hur Majblommas färgkombination tas fram, vart pengarna går och hur viktigt barnens engagemang i Majblomman är. 

 

– Det är tack vare barnens enorma engagemang och vilja att hjälpa utsatta barn som vi varje år lyckas slå rekord. Insamlingen behövs verkligen för att vi ska kunna hjälpa barn i ekonomisk utsatthet, säger Tove Lindahl Greve.

 

Louise Karlsson, rektor på Katarina Södra, höll med.

 

– Att våra elever säljer majblommor skapar delaktighet, inflytande och utvecklar förmågan att aktivt verka för att förbättra barns livsvillkor i vårt samhälle. Alla mellanstadieelever erbjuds att sälja och ser det som ett hedersuppdrag. Vi är mycket stolta över att få vara värdar för Majblomman i år igen, säger Louis Karlsson.

 

Majblommans insamling har funnits sedan 1907 och går ut på att barn hjälper andra barn genom att sälja Majblommor. Intäkterna blir sedan bidrag som kan bl.a. gå till enskilda barn, skolaktiviteter eller forskning.

 

Den 12 april går startskottet för 2018 års insamling då omkring 80 000 barn i hela landet ger sig ut för att sälja vårens viktigaste blomma. Förra året firade Majblomman 110 år och barnen samlade in rekordbeloppet 64 miljoner kronor - en ökning med 3 miljoner jämfört föregående år.

Publicerat