Musik

Tango Nuevo med Beata Söderberg

Beata Söderberg är cellisten som förälskade sig i tangon och som med sin nyskapande musik tog tangons hemland Argentina med storm. 20 april kommer hon till Örnsköldsvik. Hör henne här.


Våren 2007 spelade Beata Söderberg med sitt band Justango på Folkan Teater – inför en på tok för liten publik – och bjöd det fåtal som kom på glödande het tango nuevo. Nu äntligen är hon tillbaka i länet på en turné, tack vare Musik Västernorrland. Och tack vare Örnsköldsviks Folkmusikförening får vi möjlighet att se henne här i Ö-vik.

Hur kom det sig att det blev tango för dig?
– Det var många år sedan, och jag upplevde en sån där pang-förälskelse. Jag var på turné i New York och spelade klassisk musik då jag av en slump hamnade på en tangorestaurang. Jag föll pladask direkt! Det startade med att jag dansade tango och så en dag började det komma egna låtar, berättar Beata Söderberg, som med sitt första album ”Beatitudes” nominerades till en argentinsk Grammy 2005.

Därefter turnerade Beata regelbundet i Argentina, toppade tangolistor och spelade in ytterligare fyra skivor. Men det är inte bara tango som gäller för den skickliga cellisten, man kan också höra hennes cello i Sveriges Radios Symfoniorkester, Dalasinfoniettan, Musica Vitae, Drottningholms Baroque Ensemble, Norrlandsoperan och i duon Jean and the Mean machine tillsammans med riksspelmannen och violinisten Jeanette Eriksson, som gästade Ö-vik för fyra år sedan.

När hon nu kommer tillbaka till Ö-vik gör hon det i kvartettformat där två av Argentinas främsta tangomusiker ingår – kontrabasisten Roberto Tormo och pianisten Cristian Zárate, som 2008 utnämndes till ”Årets tangopersonlighet” i Argentina och 2017 vann Los Premios Hugo för bästa musikaliska ledning för showen Crimen Pasional.
– Det är två av mina originalmedlemmar från Argentina. Och så har vi en svensk bandoneonist av högsta klass, Mikael Augustsson. När vi spelar med kvartettsättning blir det inte riktigt samma sound som jag hade tidigare med Justango, nu blir det lite intimare, säger Beata som ska bjuda på både nya och äldre kompositioner.
– Det blir nya låtar och gamla med nya arrangemang och det kan nog hända att vi spelar musik av de andra medlemmarna också, och kanske någon standardtango.

Vad kan publiken förvänta sig av den här konserten?
– Musiker av absolut högsta klass med en fantastisk känsla och sväng. Förhoppningsvis blir det en konsert med stor dynamik, stora känslor och skönhet.

 

Publicerat