Du är här

2018-02-03 - Teater
Barbro Gimbergsson, Carl-Axel Gimbergsson, Sören Back och i soffan Olga Back och Christer Wisten är halva ensemblen i Teaterspegeln som i år bjuder på Ray Cooneys fars ”Trassel” på Gnistan. Foto: Håkan Nordström

Trassligt på hotell

Folkets Hus Gnistan förvandlas till Grand Hôtel i Stockholm, eller närmare bestämt svit 648 på det anrika hotellet. Där händer det massor, med exakt vad avslöjar vi inte. Det får ni se om ni går och ser Teaterspegeln när de nu sätter upp årets fars ­– Trassel.

Trassel – som i original heter ”Out of order” och är skriven av brittiske farsmästaren Ray Cooney – utspelar sig en oktoberkväll i en svit på sjätte våningen på Grand Hôtel. Statsrådet Rundqvist, i Stefan Löfvens regering, verkar förbereda sig för en kvällsdebatt i riksdagen. Allt går dock inte som planerat, till alla inblandades förtret, utom för den allt förmögnare kyparen.
– Det här är en av Ray Cooneys mest spelade farser, det finns översättningar på många språk, berättar Sören Back, ordförande i Teaterspegeln. Pjäsen finns i olika versioner och vi har valt den som Lars Amble och Brasse Brännström översatt till svenska.

Vana besökare av Teaterspegelns farser minns förstås att det inte blev några föreställningar ifjol. På grund av att de inte fick ihop rätt antal aktörer valde det ambitiösa amatörteatersällskapet att ställa in. Nu är det däremot full ensemble, vilket betyder 10 personer på scen plus ytterligare fyra som arbetar med föreställningarna. Teaterspegeln kan också glädja sig åt tre helt nya namn i ensemblen.
– Det händer faktiskt att folk hör av sig och vill spela teater och nu är vi glada att kunna presentera de nya namnen Lars-Gustav Eriksson, Britt-Mari Elvinesdotter Eriksson och Anna-Lena Pessa.

För tredje gången har man hjälp av regissören Iso Porovic från Teater Västernorrland, som nu i helgen är på plats på Gnistan för att drilla ensemblen stenhårt inför premiären nästa helg.
– Han är fantastisk på många sätt, han kläcker massor av idéer och har förmågan att se oss allihop. Vi har väldigt stor nytta av honom, men han kanske inte har så stor nytta av oss, säger Sören och skrattar.

Teaterspegel presenteras årets fars i samarbete med Teater Västernorrland och ABF. Dessutom sköter PRO Gullänget serveringen, och även ensemblen är med och serverar.
– Det blir en familjär stämning och det är väldigt gemytligt här på Gnistan. Nu är vi laddade och sugna på att börja spela, det här kommer att bli jättebra, lovar Sören. Och vi ligger bra till med biljettförsäljningen.

Teaterspegeln ger ”Trassel”
Folkets Hus Gnistan i Gullänget.
Lördag 3 februari 17.00 Premiär!
Söndag 4 februari 17.00
Fredag 9 februari 19.00
Lördag 10 februari 15.00
Lördag 10 februari 19.30
Söndag 11 februari 17.00
Fredag 16 februari 19.00
Lördag 17 februari 15.00
Lördag 17 februari 19.30
Söndag 18 februari 17.00
Onsdag 21 februari 19.00
Fredag 23 februari 19.00
Lördag 24 februari 15.00
Söndag 25 februari 15.00

Dela med dig av denna artikel på: