Musik

Maxida bjuder på käftsmäll

Ängie, Maxida Märak och Henry Bowers inleder musikåret hos Musikhuset, och de gör det tillsammans ikväll, lördag 27 januari, på Sliperiet.
En rejäl storsatsning av arrangörsföreningen.

Ängie är ett nytt namn på den svenska musikscenen som snabbt slagit igenom med sina självbiografiska texter och ambivalenta melodier över hårda bastrummor – och en attityd som sticker ut. I höstas spelade hon på QueerFest i St. Petersburg för att supporta rörelsen för HBTQ och mänskliga rättigheter i Ryssland. Ängie vill väcka känslor och provocera, och hon skickar ett feministiskt ”fuck you” till alla hatare. 

Henry Bowers, också känd som Kung Henry, är en hiphopare och poetry slam-artist av rang. Henry Bowers tre års filosofi-studier återspeglas i hans lyrik och han bryter på ett effektivt sätt ner barriären mellan finkultur och masskultur då han i sitt skapande låter sig influeras av, och referera till, allt från skräckfilm och barnböcker till klassiska mästare och stora filosofer.

Ängie och Henry Bowers får ursäkta, men kvällens stora stjärna är Maxida Märak som äntrat det offentliga rummet med dunder och brak. Inte nog med att hon producerar hiphop på ett unikt och nyskapande sätt – där Sápmi alltid är normen – hon är också skådespelare och har synts i filmen ”Glada hälsningar från Missångerträsk”, där hon både skrev och framförde ledmotivet ”Feel That Gold”, och i tv-serien Midnattssol där hon också jojkar i vinjetten.

Maxida, som är uppvuxen i Jokkmokk, har dessutom varit sommarpratare i P1, uppträtt i Globen på Idrottsgalan och Hela Sverige Skramlar och på bästa sändningstid i tv porträtterats i dokumentärserien Sapmi Sisters tillsammans med sin syster Mimie Märak. Nu uppträder hon för första gången i Örnsköldsvik.
– Det ska bli kul, säger Maxida som numera inte syns så ofta i Norrland, men två spelningar är inbokade under turnén – i Luleå och Örnsköldsvik.
– Jag ska försöka täcka in hela Sverige och Norrland är ju stort, så två ställen får jag ändå vara nöjd med.

Något tidigare samarbete med Ängie och Henry Bowers har hon inte haft så det här blir första gången de delar scen.
– Jag känner förstås väl till dem och det ska bli jättekul att vara på samma ställe, det låter som ett fett gäng.

Förutom den här vinterturnén så är det mycket på gång för Maxida Märak under 2018.
– Prion ligger just nu på turnén och så håller jag på att göra ny musik. Sedan blir det festivalsommar, bland annat med Stockholms Kulturfestival, och så är det ganska många projekt som jag ännu inte kan prata om. 2018 blir ett år med massor av musik och spännande samarbeten.
Med Maxida Märak, Ängie och Henry Bowers kan arrangörsföreningen Musikhuset presentera en helkväll med riktigt spännande artister lördag 27 januari på Sliperiet.

Och vad kan ö-vikspubliken räkna med från Maxida Märak?
– En jävla käftsmäll!

Publicerat