Nyheter/Reportage

Övik Energi utvecklar samarbetet med fiberföreningarna

Länsstyrelsen Västernorrland har gjort bedömningen att flera landsbygdsområden inte är berättigade till bidrag för utbyggnad av fiber. Nu arbetar Övik Energi med att hitta en alternativ lösning för att kunna successivt bygga ut fiber i områdena.

Det är landsbygdsområdena Sidensjö, Skorped, Sagavägen, Näske och Nätra som Länsstyrelsen bedömt inte är bidragsberättigade. Bedömningen har de baserat på att det finns flera marknadsaktörer som inom tre år avser att bygga ut fibernätet. 

 

Övik Energi arbetar nu tillsammans kommunen och fiberföreningarna i områdena för att hitta en lösning och ändå kunna bygga ut fibernätet.

 

— Planen är fortfarande att bygga ut fiber i områdena. Övik Energi, kommunen och fiberföreningarna har redan inlett ett arbete tillsammans för att hitta bästa vägen framåt, säger Maria Olsson, affärsområdeschef, Övik Energi.

 

— Vi fem fiberföreningar är överens om att genom samarbetet med Övik Energi och kommunen har vi bäst möjlighet att nå ut med fiber i våra områden. Vi kommer nu tillsammans att ta fram en trovärdig och tydlig plan, säger Bengt Sellin, ordförande i Näske fiber.

 

— Utbyggnad av fibernät är en förutsättning för att kunna möjliggöra en levande landsbygd och tillväxt i Örnsköldsviks kommun, och i det avseendet är det engagemang vi ser hos fiberföreningarna avgörande, säger Per Nylén, Kommunalråd Örnsköldsviks kommun.

 
 
Publicerat