Du är här

2018-01-09 - Nördrummet

Kryptovalutan - den digitala världsvalutan

Det talas mycket om kryptovalutor nuförtiden, d.v.s digitala valutor som man tjänar genom att ”gräva” fram med hjälp av beräkningar som din dator gör. Många tror att de kan bli den nästa stora valutan, kanske t.o.m en världsvaluta.

En kryptovaluta är en digital valuta som använder sig av kryptering för att hålla båda transaktioner och skapandet av mer tillgångar säker. Det är varken någon regering eller bank som är ansvarig för valutan utan det är istället vanliga personer i ett enormt digitalt nätverk som tillsammans är ansvariga för valutan. 

 

Hur man får tag på tillgångar i valutan varierar lite, men det vanligaste sättet är att man ”gräver” tillsammans med många andra med hjälp av datorprogram. ”Grävandet” innebär att man låter datorn utföra beräkningar som låser upp en del av valutan som sedan fördelas mellan de som hjälpte till att låsa upp just den delen. 

 

Den största av kryptovalutorna är bitcoin, som har blivit så stor att många affärer och verksamheter världen över börjar acceptera bitcoin som ett betalningsmedel. Och då värdet på bitcoins växer tillsammans med intresset är det lätt att förstå varför. En bitcoin är i skrivande stund värd ungefär 130 000 kronor.

 

Många är det som pratar om att fler borde haka på kryptovalutorna, att dessa t.o.m är framtiden då man arbetar tillsammans för att låsa upp mer tillgångar och allting kan ske anonymt. Alla transaktioner sker dessutom helt mellan berörda parter utan att du har någon bank eller annan tredje part som blandar sig i.

 

Och det låter kanske bra, men för den som kan vara intresserad gäller det att vara medveten om riskerna. Då allting sker digitalt så finns det alltid en risk att hackare stjäl, vilket också redan har hänt flera gånger med stölder av bitcoins värda hundratals miljoner kronor. En del experter tror också att kryptovalutorna bara är en bubbla som kommer spricka.

 

För den som är intresserad av att satsa på t.ex. bitcoin så är det inte helt lätt att börja heller. Vem som helst kan börja ”gräva”, men det är många som redan håller på och det kan ta lång tid att tjäna på det. Det är just nu lättare att istället välja att köpa och investera om man har lite pengar liggandes.

 

Men oavsett om du är intresserad av kryptovalutorna eller inte så ser det ut som att valutor som bitcoin kan komma att bli framtidens valuta. Då samhällen världen över digitaliseras allt mer så är det också en ganska naturlig utveckling att våra pengar och valutor också blir digitala.

 

 

Lite ord att hålla reda på om kryptovalutor:

 

  • Mining (grävning): Du kör program som utför beräkningar för att hitta och låsa upp block i en blockkedja. Som ersättning för din grävning så får du en del av de tillgångar du hjälpt till att låsa upp.
  • Blockchain (blockkedja): En kedja av block som håller koll på transaktioner och kontrollerar om en del av tillgångarna redan skapats eller använts och förhindrar att kopior av tillgångarna (”falska pengar”) skapas.
  • Digital plånbok: En digital plånbok som innehåller den mängd tillgångar du vill använda för transaktioner. Bör behandlas som om det vore en riktig plånbok med alla risker och skyldigheter det medför.
  • Bitcoin: Den största av kryptovalutorna som godkänns av allt fler affärer och verksamheter runt om i världen som betalning.
Dela med dig av denna artikel på: