Samhällsinformation

Oförändrade taxor för 2018

Taxorna för hushållsavfall samt vatten och avlopp i Örnsköldsviks kommun blir oförändrade under kommande år. Det är bland annat ett gynnsamt ränteläge som gör detta möjligt.

– Under de senare åren har vi justerat våra taxor utifrån ökade krav och underhållsbehov vilket medfört ökade kostnader. En årlig höjning av va-taxan har varit nödvändig för att underhålla och utveckla den allmänna va-anläggningen i kommunen. Inför 2018 är vi dock i ett läge som gör att vi kan ligga kvar på samma nivå, säger Gerth Mattebo, VD på Miva.

Vad gäller va-taxan är det framförallt det fortsatt låga ränteläget som möjliggör att taxan kan lämnas oförändrad. En annan orsak är att ett av Mivas största projekt någonsin inte hunnit så långt som planerat under 2017. Projektet pågår fram till 2021 och handlar om att säkra den framtida dricksvattenförsörjningen genom att koppla samman två vattentäkter och bygga ett nytt modernt vattenverk i Gerdal. I projektet ingår även att förstärka den befintliga huvudledningen som går mellan vattenverket och centralorten.

– Vi vet att vi har stora och viktiga utmaningar framför oss vad gäller att säkra dricksvattenförsörjningen och avloppshanteringen på både kort och lång sikt. Men det är såklart positivt för våra kunder med ett år utan taxehöjning, säger Gerth Mattebo.

Publicerat