Nyheter/Reportage

Nya lagar 2018

Under året skärps reglerna för hur man får bete sig på nätet och på sociala medier. Det blir bland annat lättare att straffa spridning av kränkande bilder. Här kan du ta del av några av de nya lagarna.

2018 träder nya lagar och förordningar i kraft. Bland annat defineras ett nytt brott; olaga integritetsintrång. Det innebär att det blir straffbart att sprida integritetskänsliga bilder och uppgifter, som nakenbilder och så kallad hämndporr. Sådant beteende har hittills varit svårt att komma åt enbart genom den nuvarande lagen mot förtal. Straffet för olaga integritetsintrång kan bli allt från böter till fyra års fängelse, i de värsta fallen.

Förutom samlagsfilmer kan man också komma att straffas om man sprider uppgifter om någons hälsotillstånd, om att någon utsatts för ett allvarligt brott eller om man sprider bilder på någon i en mycket utsatt situation, till exempel från en olycksplats.

Sajterna blir nästa år skyldiga att ta bort meddelanden som uppenbart utgör olaga hot eller olaga integritetsintrång.

Brottet ofredande utvidgas till att omfatta upprepade och oönskade kontakter via till exempel telefon, e-post och sms. Domstolen ska bland annat ta ställning till antalet störande kontakter, om innehållet är kränkande eller hotfullt och vad kontakterna lett till, till exempel störd nattsömn.

En lagändring som är värt att ha särskild koll på är att det från februari blir förbjudet att tala i mobiltelefon utan handsfree när man kör bil.

Straffet för grovt vapenbrott höjs till lägst två år.

Att sprida privata bilder i syfte att allvarligt skada annan person blir straffbart.

Att till ett barn föreslå träff i sexuellt syfte blir straffbart oavsett om mötet ägt rum.

Straffavgiften för att föra in alkohol i Sverige utan att betala skatt höjs till 40 procent av den skatt som ska betalas.

Förskoleklass från sex år blir obligatorisk. Gäller från höstterminen 2018.

Krav på ökad tillgänglighet för funktionshindrade hos bland annat frisörer och restauranger. Från maj

Åldersgräns på 18 år införs för att sola på solarium. Från september.

Källa: expressen.se

 

Publicerat