Du är här

2017-12-29 - Ekonomi

Mer till pensionärer med låg pension

Nästa år höjs pensionen med flera hundra kronor i månaden. De med låg pension får störst tillskott.

Skillnaderna är stora men i snitt höjs den totala pensionen efter skatt med 380 kronor nästa år. I år var höjningen 260 kronor i månaden.
Störst ökning nästa år får pensionärer med låg till medelhög inkomst, samt pensionärer med bostadstillägg, enligt Pensionsmyndighetens beräkningar.

Höjningen varierar mellan 106 kronor till 468 kronor efter skatt där de som får mest kan tacka skattesänkningen nästa år. Störst skatteeffekt blir det på en total pensionsinkomst, statlig inklusive tjänstepension, på runt 17 000 i månaden.
Mest i kronor får männen. Och efter skatt har män i genomsnitt 2 600 kronor mer i pension efter skatt än kvinnorna, vilket hänger i hop med att kvinnor haft lägre inkomst och jobbat mer deltid i sitt tidigare arbetsliv eller inte alls.

Den pensionsgrupp som särskilt gynnas nästa år är ensamboende pensionärer med bostadstillägg. Det rör sig om drygt 255 000 pensionärer, varav åtta av tio är kvinnor. Runt 85 000 av dessa kommer att få den maximala höjningen av bostadstillägget, som ligger på 470 kronor. Maximalt bostadstillägg kan man få vid en pension på runt 8 000 kronor i månaden.
I snitt ökar bostadstillägget för pensionärer med 200 kronor i månaden.

Källa: aftonbladet.se

 

Dela med dig av denna artikel på: