Du är här

2018-01-11 - Övrig sport
  • Foto: Håkan Nordström
  • Martin Haarahiltunen, Ove Ledström, Niclas Svensson och Stefan Svensson har alla GP-serien som främsta målsättning i vinter. Den 13 januari ska det kvalas. Foto: Håkan Nordström

ÖMK laddar för VM-kval på lördag

Det är över tio år sedan ÖMK Rundbana arrangerade en isracingtävling av den här digniteten och den 13 januari är det dags igen.
Hemma på Nya Kallehov ska klubbens isfantomer kvala till VM-final.
– Vi hoppas på en riktig motorfest, säger Niclas Wattman.

Det är mörkt och isande kallt en vardag-kväll på klubbens anläggning där MartinHaarahiltunen, Ove Ledström, Niclas Svensson och Stefan Svensson genomför ett träningspass. Vi står på start- och målrakan och det går så fort att vi knappt hinner vrida på huvudet när de dundrar förbi. På stenhårt isunderlag, med däck fullproppade av sylvassa dubbar och med farter över 100 kilometer i timmen är tanken oundviklig; är det här världens tuffaste sport?
Det är en omöjlig fråga att besvara, men det vi kan slå fast är att den inte lämpar sig för oss vanliga människor. Och som så många gånger tidigare; inte för någon vanlig Svensson. Men för Niclas och Stefan samt för lagkamraterna Martin Haarahiltunen och Ove Ledström. Kvartetten som ska försvara ÖMK-färgerna under kvalet och där samtliga nått en sådan nivå att träningspasset vi kikar på lika gärna skulle kunna vara det sista och avgörande heatet i en SM-final.
– Det är fantastiskt och väldigt roligt att vi lyckats med återväxten. Martin, Ove och Niclas är i dag förare i yppersta eliten och inte bara i Sverige. De är konkurrenskraftiga även internationellt, säger lagledaren Niclas Wattman och ser med tillförsikt fram emot stortävlingen på hemmaplan den 13 januari.

Där ska far och son Svensson plus Jimmy Olsén, Strömsund, kvala mot ryssar, tyskar, finnar och holländare samtidigt som Martin Haarahiltunen och Ove Ledström ska göra detsamma i finska Yletornio. Målsättningen är att upprepa fjolårets prestation med fyra svenska förare i Grand Prix-serien och med tanke på ÖMK-kvartettens form och kvalitet är det inte omöjligt att det blir ett renodlat ö-viksgäng som så småningom representerar Sverige när det ska köras om VM-medaljerna.

Förbundskaptenen Mikael Messing har av naturliga skäl ett gott öga till Örnsköldsvik och till ÖMK Rundbana.
– Det är för att vi lyckats få fram nya, unga och skickliga förare. Den främsta anledningen till det är att vi har den här anläggningen, men också människorna i klubben som hjälper till och inte minst en fantastisk förebild och pådrivare i Stefan Svensson, säger Niclas Wattman.

För den närmast outtröttlige Stefan innebär ett avancemang från kvalet hans 29:e VM-finalserie under karriären. Inget tyder på att det kommer bli hans sista trots att han i augusti nästa år fyller 60. Hans betydligt yngre lagkamrater har en modernare teknik på cykeln, men Svensson är lika snabb som tidigare och för att besegra det rutinerade isracingfenomenet behöver Martin, Ove och Niclas ladda för allt vad tygen håller.
– I bäst av tio heat spöar jag farsan i max fem. Än är jag inte tillräckligt bra för att ge honom på nöten, säger Niclas med ett leende och hoppar upp på cykeln.
Det dundrar till och plötsligt är det full rulle igen på Nya Kallehov.
– I depån är vi goda vänner som hjälper varandra. Men ute på banan är det full fight, säger Martin Haarahiltunen.

Den 13 januari ska övriga av världens bästa isracingförare få känna på vad ÖMK:arna går för.
– Ryssarna blir som alltid väldigt svåra att slå när det drar ihop sig till mästerskap. Men gör vi det vi kan tar vi oss vidare alla fyra, säger Stefan Svensson.

Dela med dig av denna artikel på: