Övrigt

Hela världen i Örnsköldsvik

Kommunstyrelsen har nyligen beslutat att i samband med att skyltar med gatunamn och nummer byts ut ska också kvartersnamnen läggas till, de som bär namnen av världsdelar, länder och städer.
– Inget gläder mig mer. Det finns mycket att berätta knutet till kvarteren; byggnader, händelser och personer, säger Thorleif Ljungros.

Tanken bakom beslutet är att kvartersnamn som Bryssel, Konstantinopel, Egypten, Irland med flera, som bland annat används i olika planeringssammanhang, ska bli lättare att förstå. Ett klokt och trevligt beslut anser nog många. Men vad bakgrunden är till varför Örnsköldsviks centrum har kvarter med namn på världsdelar, länder och städer är det relativt få som känner till. Med hjälp av Thorleif Ljungros, gymnasielärare och tidigare ledamot i kommunfullmäktige, bidrar 7an här till folkbildning i form av en förhoppningsvis intressant julläsning.
Thorleif Ljungros, numera boende i huvudstaden och med fritidshus i Nordingrå, kan nämligen berätta historien om hur det gick till när kvartersnamnen i Örnsköldsvik kom till.

År 1883 fick nämligen stadsingenjören i Sundsvall; Emil Rydbeck, uppdraget att rita en ny stadsplan för Örnsköldsvik och här följer Torleifs story–telling:
”När stadsingenjören var klar med sitt uppdrag visade sig att staden fått en världskarta på köpet och köpingen, med bara några hundra invånare, plötsligt en internationell profil. Stadsingenjören hade dykt upp som den räddande ängeln efter att Örnsköldsviks ledande män i åratal stött och blött frågan om en vettig stadsplan utan att kunna enas.
På den tiden var reglerna för att planera en stad bokstavligen ganska fyrkantiga. Rädslan för omfattande bränder i trähusbebyggelsen gjorde att man med lämpliga intervaller lade ut breda parkesplanader.

Emil Rydbeck arbetade också efter dessa regler. Hans stora insats var att var att gå ifrån de tidigare anonyma kvarteren, identifierade enbart med romerska siffror, till att namnsätta kvarteren med världen som arena.
Pulsen då som nu var Storgatan. På den tiden även på ovansidan av dagens E4. Samtliga kvarter efter Storgatan fick konsekvent namn efter europeiska storstäder. Totalt blev det 18 kvarter med namn som London, Aten, Venedig och Liverpool. Nästa utläggning gällde österut. Där placerade Rydbeck länder i Europa, men även kvarteren Egypten, Kina och Japan.

Väster om Storgatan placerades fem världsdelar. Men vid arkitekten P–O Hallmans revidering av stadsplanen i början av 1900–talet försvann tyvärr kvarteret Europa (numera kvarteret Bonden och Myren). I dag har Örnsköldsvik 36 kvarter med namn på världsdelar, länder och städer. Under resans gång försvann fem länder. I kvarteret Hantverkaren, där OSTP ligger, placerade Rydbeck ut kvarteren Danmar

Publicerat