Miljö

Cellulosa ersätter plast i framtidens förpackningsmaterial

Mittuniversitetet i Sundsvall och MoRe Research i Örnsköldsvik samarbetar i det nyligen uppstartade PlastiCel-projektet med det norska forskningsinstitutet RISE PFI. Syftet är att utveckla kompositmaterial av nanocellulosa och cellulosa.

Därför kan exempelvis fisklådor, som idag huvudsakligen tillverkas av plast, i framtiden komma att bestå av temperaturisolerande kompositmaterial av cellulosa/nanocellulosa med goda barriäregenskaper mot fukt och luft. 

Målsättningen är att utveckla en förpackning som håller för långa transporter och bl.a. kan användas för fisktransporter. Förpackningen bestryks med en tunn film av plasticerad cellulosa och nanocellulosa som ger barriäregenskaper mot syre medan en skumformad kärna av plasticerad cellulosa och nanocellulosa ger isolerande egenskaper som bibehåller låg temperatur i förpackningen under transport.

- Vid Mittuniversitetet bedriver vi grundläggande forskning kring kompositmaterial av cellulosa och nanocellulosa, säger Magnus Norgren, professor i kemiteknik. Vi ser mycket fram emot samarbetet och hoppas att vi tillsammans med våra partners kan fördjupa forskningen ytterligare samtidigt som vi utvecklar nya produkter som kan ersätta oljebaserad plast i samhället.

- För att reducera de stora mängder av plastavfall som hamnar i världshaven är det viktigt att byta ut plast i alla applikationer där det är möjligt, säger Malin Brodin, projektansvarig vid RISE PFI. Cellulosa bryts ner i naturen och är en bra alternativ råvara till plastfilm och isolerande skum som nu används i emballage.

– PlastiCel är ytterligare ett nanocellulosaprojekt där vår lilla pappersmaskin kommer att vara betydelsefull för att producera intressanta material med nanocellulosa som viktig komponent, säger Maria Edblad, projektansvarig hos MoRe Research.

PlastiCel är ett svensk-norskt forskningsprojekt med forskare från RISE PFI i Trondheim, Mittuniversitetet i Sundsvall och MoRe Research i Örnsköldsvik. Industripartners är SCA, Domsjö Fabriker, Essge-Plast, Ranheim Paper and Board, Tommen Gram och BeWi. Projektet som finansieras med stöd från EU:s regionala utvecklingsfond Interreg.  


 

Publicerat