Nyheter/Reportage

Fortsatt satsning på skoglig accelerator i Västernorrland

Forest Business Accelerator är ett samarbete mellan SCA, IBM och BizMaker för utveckling av startups med skogliga affärsidéer. Våren 2017 lanserades programmet som en pilot där sju företag från hela landet valdes ut för sin potential att förnya skogsindustrin med sina innovationer. Nu är det klart att det blir en ny programstart under 2018, och att forskningsinstitutet Processum då även går in som en aktiv samverkanspartner i programmet.

­

­– Det har hänt otroligt mycket för våra deltagande företag sedan i maj när vi startade upp acceleratorn. Det känns fantastiskt att vi nu kommer kunna erbjuda ännu fler skogliga startups den här möjligheten, säger Monica Westberg, affärsrådgivare på BizMaker och projektledare för Forest Business Accelerator.

 

Förutom skräddarsydd affärscoachning för snabb kommersialisering och internationalisering får deltagarna även tillgång till de respektive organisationernas branschspecialister, avancerade teknikplattformar och breda nätverk. Programmet syftar till att skapa värde för både startups och storbolag.

 

– En genomtänkt samverkan mellan entreprenörer och stora företag ger intressanta förutsättningar för att kunna skapa helt nya värden. Vi behöver entreprenörer som kan utveckla och kommersialisera koncept som ligger utanför det som vi själva satsar på, säger Magnus Viström, innovationschef på SCA.

 

Deltagarna i acceleratorn får stöd av IBM med deras djupa kunskap kring digital innovation samt tillgång till en kraftfull plattform för snabb utveckling av applikationer.

 

– Vi vill hitta en modell för hur vi kan arbeta tillsammans med startups. Här har Forest Business Accelerator visat sig var ett koncept som fungerar väldigt bra. Vi ser fram emot att fortsätta samarbetet även nästa år, säger Gun Blom Lundgren, Channel Director & CSI Leader på IBM.

 

Programmet får under 2018 dessutom ytterligare förstärkning av ö-vik företaget Processum som tar plats som ny samverkanspartner. Deltagarna får då tillgång till test- och demonstrationsutrustning inom skoglig bioraffinaderi och rådgivning i patent och immaterialrättsfrågor.

 

– Det är jätteviktigt att innovationer inom bioraffinaderi realiseras i nya företag, produkter och tjänster. Vi ser Forest Business Accelerator som ett bra verktyg och vi är övertygade om att mixen av skogligt och digitalt fokus har stor potential för framtiden, säger Magnus Hallberg, VD Processum.

 
Publicerat